Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillat ankbröst med sherrysås och rotsellerigratäng

Recept på grillat ankbröst med sherrysås och krämig rotsellerigratäng. Potatis och rotselleri kokas först i mjölk och grädde, det gör att tillagningstiden bara blir en kvart i ugnen.

Grillat ankbröst med sherrysås och rotsellerigratäng
Grillat ankbröst med sherrysås och rotsellerigratäng
Grillat ankbröst med sherrysås och rotsellerigratäng
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 3ankbröst- (à 200 g)
  • 3apelsiner
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gratäng

  • 400 grotselleri
  • 400 gpotatis
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 1 tsksalt

Sås

  • sky- från ankan
  • 1 dlvatten
  • 0,75 dlsherry- halvtorr
  • 1 mskkycklingfond- konc
  • 0,5 tskrårössocker
  • 1 krmsoja- kinesisk
  • 2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Garnering

  • 0,5 dlhasselnötter- rostade
  • 25 gärtskott

Tillbehör

  • sallad- blandad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i skinnet på ankan. Skrubba apelsinerna noga i ljummet vatten. Raspa skalet av 1 apelsin med ett zestjärn. Skär apelsinen i klyftor. Halvera 2 apelsiner.

  2. Grilla ankan i het grillpanna, först med skinnsidan nedåt, ca 2 min och sedan på köttsidan ca 2 min. Krydda med salt och peppar och lägg ankan i en ugnssäker form. Grilla apelsinhalvor och -klyftor tills de fått fin färg. Lägg klyftorna i formen bredvid ankan. Tillaga mitt i ugnen tills ankans innertemperatur är 68°, beräkna ca 15 min. Ta ut och låt ankbrösten vila på en skärbräda ca 15 min.

  3. Gratäng: Skala och skär rotselleri och potatis i skivor. Lägg dem i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Krydda med salt. Låt koka upp, sjud sedan ca 10 min. Lägg över blandningen i en ugnssäker form. Höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera gratängen mitt i ugnen ca 15 min.

  4. Sås: Pressa saft och fruktkött ur apelsinklyftorna. Blanda den med skyn från ankan. Häll skyn i en kastrull och tillsätt vatten, sherry, fond, socker och soja. Låt koka upp och sjud 2–3 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt koka upp.

  5. Skär ankbrösten i skivor. Servera med sås, gratäng, sallad och apelsinhalvor. Garnera med nötter och ärtskott.

Vad tyckte du om receptet?