Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på grillat ankbröst med sherrysås och krämig rotsellerigratäng. Potatis och rotselleri kokas först i mjölk och grädde, det gör att tillagningstiden bara blir en kvart i ugnen.
Sätt ugnen på 150°. Skär ett rutmönster i skinnet på ankan. Skrubba apelsinerna noga i ljummet vatten. Raspa skalet av 1 apelsin med ett zestjärn. Skär apelsinen i klyftor. Halvera 2 apelsiner.
Grilla ankan i het grillpanna, först med skinnsidan nedåt, ca 2 min och sedan på köttsidan ca 2 min. Krydda med salt och peppar och lägg ankan i en ugnssäker form. Grilla apelsinhalvor och -klyftor tills de fått fin färg. Lägg klyftorna i formen bredvid ankan. Tillaga mitt i ugnen tills ankans innertemperatur är 68°, beräkna ca 15 min. Ta ut och låt ankbrösten vila på en skärbräda ca 15 min.
Gratäng: Skala och skär rotselleri och potatis i skivor. Lägg dem i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Krydda med salt. Låt koka upp, sjud sedan ca 10 min. Lägg över blandningen i en ugnssäker form. Höj ugnsvärmen till 250°. Gratinera gratängen mitt i ugnen ca 15 min.
Sås: Pressa saft och fruktkött ur apelsinklyftorna. Blanda den med skyn från ankan. Häll skyn i en kastrull och tillsätt vatten, sherry, fond, socker och soja. Låt koka upp och sjud 2–3 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och rör ner i såsen. Låt koka upp.
Skär ankbrösten i skivor. Servera med sås, gratäng, sallad och apelsinhalvor. Garnera med nötter och ärtskott.