tillagning: 40 minuter förberedelse: 12 timmar tid för grillning: Aktiv tid c:a 40 minuter
(Betyg: 3,7 · 3 röster)
Recept på grillade skaldjur. Superlyxigt och fräscht! Soppan är mild och krämig och innehåller massor av örter. Du behöver eventuellt dela upp soppan i två omgångar i din mixer. Och vill du ha lite extra smak på skaldjuren så lägg gärna lite rökflis* i glöden. Kom ihåg att lägga cashewnötterna i kallt vatten i ca 12 tim.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
2humrar- hela
4havskräftor
4pilgrimsmusslor
12vannameiräkor- MSC-märkta
1 tskflingsalt
1 krmnymald svartpeppar
Vitlökssmör
0,5 krukapersilja
100 gsmör
1vitlöksklyfta
Soppa
150 gcashewnötter- naturella
2gurkor
2vitlöksklyftor
1 krukabasilika
0,5 krukamynta
1 krukagräslök
1avokado
3 dlvatten
2 dlgrekisk yoghurt
100 gbabyspenat
2,5 mskäppelcidervinäger
1 tsksalt
2 krmnymald svartpeppar
Garnering
2snackgurkor- hyvlade band
1avokado- i tärningar
blandade örtkryddor- t ex mynta, gräslök, citrontimjan
Gör så här
Soppa: Lägg cashewnötterna i kallt vatten i ca 12 tim. Låt rinna av.
Grovhacka gurkan. Skala och hacka vitlöken. Repa basilika och mynta. Grovhacka gräslöken. Gröp ur avokadon.
Lägg alla ingredienser till soppan i en mixer och mixa tills soppan är riktigt slät. Späd med mer vatten om det behövs. Krydda med salt och peppar. Låt stå i kyl så att soppan blir riktigt kall.
Skaldjur: Klyv hummern i två delar och ta bort magsäck och tarm. Halvera havskräftorna och ta bort tarm och hjärna. Trä musslor och vannameiräkor på grillspett.
Vitlökssmör: Repa och finhacka persiljan. Smält smöret i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Blanda i persiljan.
Pensla alla skaldjur med vitlökssmöret. Grilla dem på köttsidan, i ca 3 min för hummern och i 2 min för kräftorna. (Klorna tar dubbelt så lång tid så de kan viras in i aluminiumfolie och grillas efter.) Grilla mussel- och räkspetten i 1–2 min, var noga så att de inte blir helt genomstekta för då blir de torra. Pensla med resterande smör.
Strö den hackade persiljan över skaldjuren. Häll upp soppan i skålar och garnera med band av gurka, avokadotärningar och örter.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,7 · 3 röster)
*Rökflis finns av flera olika träslag. Flisen ger en ganska intensiv röksmak. Använd rökflis specifikt för fisk och skaldjur. Flisen ska blötläggas i 30 min före grillning.