Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillade skaldjur med örtig gazpacho

Recept på grillade skaldjur. Superlyxigt och fräscht! Soppan är mild och krämig och innehåller massor av örter. Du behöver eventuellt dela upp soppan i två omgångar i din mixer. Och vill du ha lite extra smak på skaldjuren så lägg gärna lite rökflis* i glöden. Kom ihåg att lägga cashewnötterna i kallt vatten i ca 12 tim.

Petra Lindstrand
Grillade skaldjur med örtig gazpacho
Grillade skaldjur med örtig gazpacho
Grillade skaldjur med örtig gazpacho
Grillade skaldjur Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 2humrar- hela
  • 4havskräftor
  • 4pilgrimsmusslor
  • 12vannameiräkor- MSC-märkta
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Vitlökssmör

  • 0,5 krukapersilja
  • 100 gsmör
  • 1vitlöksklyfta

Soppa

  • 150 gcashewnötter- naturella
  • 2gurkor
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 krukabasilika
  • 0,5 krukamynta
  • 1 krukagräslök
  • 1avokado
  • 3 dlvatten
  • 2 dlgrekisk yoghurt
  • 100 gbabyspenat
  • 2,5 mskäppelcidervinäger
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • 2snackgurkor- hyvlade band
  • 1avokado- i tärningar
  • blandade örtkryddor- t ex mynta, gräslök, citrontimjan

Gör så här

  1. Soppa: Lägg cashewnötterna i kallt vatten i ca 12 tim. Låt rinna av.

  2. Grovhacka gurkan. Skala och hacka vitlöken. Repa basilika och mynta. Grovhacka gräslöken. Gröp ur avokadon.

  3. Lägg alla ingredienser till soppan i en mixer och mixa tills soppan är riktigt slät. Späd med mer vatten om det behövs. Krydda med salt och peppar. Låt stå i kyl så att soppan blir riktigt kall.

  4. Skaldjur: Klyv hummern i två delar och ta bort magsäck och tarm. Halvera havskräftorna och ta bort tarm och hjärna. Trä musslor och vannameiräkor på grillspett.

  5. Vitlökssmör: Repa och finhacka persiljan. Smält smöret i en kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Blanda i persiljan.

  6. Pensla alla skaldjur med vitlökssmöret. Grilla dem på köttsidan, i ca 3 min för hummern och i 2 min för kräftorna. (Klorna tar dubbelt så lång tid så de kan viras in i aluminiumfolie och grillas efter.) Grilla mussel- och räkspetten i 1–2 min, var noga så att de inte blir helt genomstekta för då blir de torra. Pensla med resterande smör.

  7. Strö den hackade persiljan över skaldjuren. Häll upp soppan i skålar och garnera med band av gurka, avokadotärningar och örter.

Vad tyckte du om receptet?

 *Rökflis finns av flera olika träslag. Flisen ger en ganska intensiv röksmak. Använd rökflis specifikt för fisk och skaldjur. Flisen ska blötläggas i 30 min före grillning.