Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillade räkor med vietnamesisk mangosallad

De grillade räkorna marineras i fint hackat citrongräs, salt och olja. Citrongräset ger en frisk smak och limebladen, som räkorna varvas med vid grillning, ger en god citrusliknande smak.

Grillade räkor med vietnamesisk mangosallad
Grillade räkor med vietnamesisk mangosallad
Grillade räkor med vietnamesisk mangosallad
Grillade räkor med risnudelsallad Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 400 gvannameiräkor- ASC-märkta (frysta och tinade)
  • 2citrongräs
  • 3 mskrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 1214limeblad

Sallad

  • 300 grisnudlar- tunna
  • 1mango
  • 1 klyftarödkål- (200 g)
  • 1gurka
  • 1 krukathaibasilika

Nuoc cham-dressing

  • 1vitlöksklyfta
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 34lime
  • 2 dlvatten
  • 3 mskasiatisk fisksås
  • 2,5 mskrårörsocker
  • 1 krukakoriander

Mangomajo

  • 1mango- liten (100 g fruktkött)
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1 dlmajonnäs
  • 2 krmsalt

Gör så här

  1. Räkor: Lägg spetten i vatten om du använder träspett. Ta bort det torra yttersta på citrongräset och banka på roten. Finhacka citrongräset och blanda med olja och salt. Lägg ner räkorna och låt marinera under tiden du gör salladen.

  2. Sallad: Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen och spola dem sedan i kallt vatten. Skala, kärna ur och skär mangon i klyftor. Finstrimla rödkålen. Skär gurkan i stavar.

  3. Nuoc cham-dressing: Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Halvera limen och pressa ut 1 1/2 dl saft. Blanda vitlök, chili, limesaft, vatten, fisksås och socker. Repa och finhacka koriandern (spara några blad till garnering) och rör ner i dressingen.

  4. Blanda hälften av dressingen med grönsaker och nudlar. Spara resten till servering.

  5. Mangomajo: Skala, kärna ur och skär mangon i bitar. Mixa den riktigt slät. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda mango med chili och majonnäs. Krydda med salt.

  6. Trä upp räkorna varvade med limeblad på spett och grilla dem runtom ca 2 min.

  7. Blanda nudlar, mango och gurka, vänd sist ner kålen, den färgar av sig på nudlarna. Repa bladen från thai-basilikan och strö den över salladen tillsammans med den sparade koriandern. Servera salladen med räkspett och mangomajo. 

Vad tyckte du om receptet?