Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Grillade räkspett med black garlic-majonnäs och chiliolja. Svart vitlök, även kallad black garlic, är vitlök som har gått igenom en process som kallas maillardreaktion. Den värms på låg värme under lång tid och får då en mild och lite söt smak. Här gör vi en majonnäs med black garlic där den tillför djup och umami och som passar perfekt tillsammans med den heta chilioljan. Hittar du inte black garlic i en välsorterad butik, går den bra att beställa på nätet.
Chiliolja: Skala och krossa vitlöken. Lägg alla ingredienser i en liten kastrull. Värm försiktigt tills vitlöken börjar fräsa. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i ca 1 tim. Ta bort vitlöken.
Black garlic majonnäs: Mixa äggulor, vitlök, vinäger och senap med en stavmixer till en slät röra. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Krydda med salt. Lägg majonnäsen i en skål och häll över lite av chilioljan.
Skala räkorna. Trä upp räkorna på blötlagda spett och pensla med olja.
Grilla räkspetten snabbt direkt över glöd på båda sidor. Servera direkt med black garlic majonnäsen och rostat eller grillat bröd.