Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillade morötter med zhug och labneh

En färgsprakande smakexploderande rätt som inte lämnar någon oberörd. Zhug är en salsa från Jemen som normalt sett görs på imponerande mängder chili. Anpassa mängden chili efter eget tycke och smak. Serverar du till ett större gäng kanske det är lämpligt att göra den lite mildare och i stället servera strimlad chili vid sidan av som de som önskar får ta för sig av.

Grillade morötter med zhug och labneh
Grillade morötter med zhug och labneh
Grillade morötter med zhug och labneh
Foto: David Back

Ingredienser

  • 12primörmorötter
  • 2 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Zhug, ca 5 dl

  • 5vitlöksklyftor
  • 23thaichili- gröna eller röda
  • 1 tskspiskummin- hel
  • 1 tskkardemummakärnor
  • 0,5 tskkorianderfrön- hela
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 2 tsksalt
  • 4 dlbladpersilja- finhackad
  • 4 dlkoriander- finhackad
  • 3 dlolivolja

Labneh

  • 3 dlturkisk yoghurt
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt

Gör så här

  1. Zhug: Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Mal alla torra kryddor i en mortel eller kryddkvarn. Mixa kryddorna med vitlök, chili och salt till en grov pasta. Tillsätt persilja och koriander och mixa till en pestoliknande blandning. Tillsätt oljan droppvis under mixning. Förvara zhugen i en väl rengjord glasburk med lock i -kylen, där den håller i flera veckor.

  2. Labneh: Låt yoghurten rinna av i en sil med kaffefilter i ca 2 tim. Blanda ut med olja och med salt. Ställ i kylen.

  3. Skölj morötterna och halvera dem en gång på längden. Gnid in dem med olja och krydda med salt och peppar runtom. Grilla morötterna över het glöd -(eller i grill-panna på hög värme) tills de fått fin färg runtom. Lägg dem i en form och täck med plastfolie så att det blir tätt. Låt svalna.

  4. Ta fram morötter, zhug och labneh så att allt blir rumstempererat. Bred ut labneh på ett fat. Lägg på morötterna och ringla över zhug. Servera och njut!

Vad tyckte du om receptet?