Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillade kycklingben - steg för steg-recept

Kyckling ska inte grillas snabbt utan behöver tid på grillen. Därför är ben och klubbor perfekta att grilla, de blir bara godare ju längre de får ligga på grillen. Ett par nävar blötlagda flis i grillen gör att kycklingen får en mild god röksmak. Mot slutet penslas de med en sötsyrlig glaze.

Grillade kycklingben - steg för steg-receptGrillade kycklingben - steg för steg-receptGrillade kycklingben - steg för steg-recept
Så grillar du kycklingben så att de blir perfekta! Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,8 kgkycklingben- (ca 16 stycken) eller 10 kycklingklubbor
  • 2 tsksalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar
  • 1olivolja
  • 4 dlrökflis- från t ex al, hickory eller äpple
  • 2salladslökar

Glaze

  • 1 dlapelsinmarmelad
  • 1 dlsweet chilisås
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 1 mskjapansk soja
  • 2 krmsalt

Dippsås

  • 2 dlgrekisk yoghurt
  • 2 dlmajonnäs
  • 0,5 dlbbq-sås
  • 1 tsktabasco

Gör så här

  1. Krydda kycklingbenen med salt och peppar. Lägg dem i en form och ringla över olja. Låt stå i rumstemperatur tills grillen är redo. Lägg rökflis i blöt i ca 30 min för att få extra god röksmak på kycklingköttet.  Ansa och strimla salladslöken.

  2. Tänd grillen och låt den bli varm.  Sänk temperaturen i grillen till 120–130° genom att reglera luftventilen. Lägg på den blötlagda flisen. Lägg kycklingbenen vid sidan om glöden, indirekt grillning. Stäng locket. Kontrollera temperaturen regelbundet. Det ska inte vara för varmt. För att kycklingbenen ska bli vällagade ända in till benet ska grillningen ta tid. Rör ihop alla ingredienser till glazen.

  3. Vänd kycklingen efter ca 25 min. Pensla med glaze och fortsätt grilla indirekt i ytterligare ca 25 min. Kontrollera temperaturen i grillen så det inte blir för het eller för låg värme. Vänd ytterligare en gång. Pensla med glaze 2 gånger mot slutet av grillningen.

  4. Kycklingen är klar när temperaturen inne vid benet är 80°. Köttet ska lossna lätt från benen. Röken får köttet att bli lätt rosa på ytan, det ska inte förväxlas med att kycklingen inte är klar. Rör ihop ingredienserna till såsen. Strö salladslök över kycklingen och servera med såsen och några tillbehör, se ruta.

Goda tillbehör är:

  1. • coleslaw

    • potatissallad

    • bönsallad

    • picklade grönsaker

    • grillad majs eller sallad med majs

Vad tyckte du om receptet?

Den låga värmen och den långa grilltiden gör att kycklingen blir väl genomgrillad så att köttet lossnar lätt från benen.