Den låga värmen och den långa grilltiden gör att kycklingen blir väl genomgrillad så att köttet lossnar lätt från benen.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kyckling ska inte grillas snabbt utan behöver tid på grillen. Därför är ben och klubbor perfekta att grilla, de blir bara godare ju längre de får ligga på grillen. Ett par nävar blötlagda flis i grillen gör att kycklingen får en mild god röksmak. Mot slutet penslas de med en sötsyrlig glaze.
Krydda kycklingbenen med salt och peppar. Lägg dem i en form och ringla över olja. Låt stå i rumstemperatur tills grillen är redo. Lägg rökflis i blöt i ca 30 min för att få extra god röksmak på kycklingköttet. Ansa och strimla salladslöken.
Tänd grillen och låt den bli varm. Sänk temperaturen i grillen till 120–130° genom att reglera luftventilen. Lägg på den blötlagda flisen. Lägg kycklingbenen vid sidan om glöden, indirekt grillning. Stäng locket. Kontrollera temperaturen regelbundet. Det ska inte vara för varmt. För att kycklingbenen ska bli vällagade ända in till benet ska grillningen ta tid. Rör ihop alla ingredienser till glazen.
Vänd kycklingen efter ca 25 min. Pensla med glaze och fortsätt grilla indirekt i ytterligare ca 25 min. Kontrollera temperaturen i grillen så det inte blir för het eller för låg värme. Vänd ytterligare en gång. Pensla med glaze 2 gånger mot slutet av grillningen.
Kycklingen är klar när temperaturen inne vid benet är 80°. Köttet ska lossna lätt från benen. Röken får köttet att bli lätt rosa på ytan, det ska inte förväxlas med att kycklingen inte är klar. Rör ihop ingredienserna till såsen. Strö salladslök över kycklingen och servera med såsen och några tillbehör, se ruta.
• coleslaw
• potatissallad
• bönsallad
• picklade grönsaker
• grillad majs eller sallad med majs
Den låga värmen och den långa grilltiden gör att kycklingen blir väl genomgrillad så att köttet lossnar lätt från benen.