Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillade blåmusslor och räkor med saffranskryddsmör

Recept på grillade blåmusslor och räkor med saffranskryddsmör. Gör kryddsmöret först och låt det -ligga klart i kylen. När musslorna är nygrillade blandas de med smöret, som får smälta och smaksätta musslorna. Grilla musslorna i grillkorg.

Grillade blåmusslor och räkor med saffranskryddsmör
Grillade blåmusslor och räkor med saffranskryddsmör
Grillade blåmusslor och räkor med saffranskryddsmör
Recept på grillade blåmusslor och räkor med saffranskryddsmör. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 2 kgblåmusslor
  • 1 kgkungsräkor- frysta, råa, Msc-märkta

Kryddsmör

  • 2salladslökar- stora
  • 1vitlöksklyfta
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 1 tskvitvinsvinäger
  • 0,5 pktsaffran- (à 1/2 g)
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1 krmsalt
  • 2 mskdill- finhackad

Tillbehör

  • 2fänkålsstånd
  • 2tomater- stora
  • 4knipplökar
  • focaccia med oliver- eller annat bröd

Gör så här

  1. Kryddsmör: Ansa och finstrimla salladslöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka  chilin. Lägg lök, vitlök och chili i en kastrull. Tillsätt vin, vinäger och saffran. Koka upp och låt sjuda utan lock tills den mesta vätskan kokat bort. Låt svalna.

  2. Rör ner blandningen i smöret. Krydda med salt och dill. Rulla in kryddsmöret i smörgåspapper och lägg i kylen.

  3. Musslor: Skrubba musslorna. Kasta bort dem som är trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken. Tina räkorna.

  4. Ansa och skär fänkålen i klyftor, halvera tomater och lök.

  5. Lägg musslorna i en grillkorg och grilla under lock ca 5 min, tills de öppnat sig. Skaka korgen några gånger under tiden. Kasta bort de musslor som inte öppnats. Häll upp musslorna direkt i en skål. Lägg på kryddsmöret så att det smälter och blandas med musslorna. 

  6. Grilla räkorna på grillgaller ca 3 min på varje sida.

  7. Pensla grönsakerna med olja och grilla 2–3 min på varje sida Servera dem varma med musslor och räkor. Servera focaccia till. 

Vad tyckte du om receptet?