Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad tonfisk med tomater, oliver, cannelinibönor och vitlök

Grillad tonfisk med tomater, oliver, cannelinibönor och vitlök har rena, enkla smaker, precis som vid Medelhavet. Satsa endast på råvaror av hög kvalitet! De illgröna oliverna kallas Castelvetrano men går bra att byta ut mot vanliga gröna.

Grillad tonfisk med tomater, oliver, cannelinibönor och vitlök
Grillad tonfisk med tomater, oliver, cannelinibönor och vitlök
Grillad tonfisk med tomater, oliver, cannelinibönor och vitlök
Grillad tonfisk med tomater. Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 gtonfisk- färsk, MSC-märkt
  • 3vitlöksklyftor
  • 400 gbabyplommontomater
  • 2 dloliver- Castelvetrano (eller vanliga gröna kalamata) och svarta kalamataoliver
  • 1 krukabladpersilja
  • 0,5 krukabasilika
  • 1 burkcannellinibönor- (400 g)
  • 3 mskolivolja- + 2 + 3 msk
  • 50 gkapris- små
  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald + 2 krm
  • 2 tskflingsalt
  • 30 gpinjenötter- rostade

Tillbehör

  • surdegsbaguette

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken. Halvera tomaterna, tryck ut kärnhuset med fingrarna och grovhacka tomatköttet. Kärna eventuellt ur och hacka oliverna. Repa och hacka örterna. Häll av och skölj bönorna i kallt vatten.

  2. Fräs vitlök och oliver i 3 msk olja på medelvärme ca 1 minut. Tillsätt tomater och kapris och fortsätt fräs ca 1 minut. Tillsätt vin och avsköljda bönor och låt puttra ca 2 min. Krydda med salt och 2 krm peppar. Ta stekpannan åt sidan.

  3. Skär fisken i 2 tjocka bitar och blanda med 2 msk olja runtom. Krydda med flingsalt och 2 krm peppar. Grilla eller stek fisken i 3 msk olja i en het stekpanna, ca 2 min på varje sida. Ta upp och låt vila ca 1 minut.

  4. Skär fisken tvärs över i skivor. Lägg upp tomatröran på tallrikar och fördela fisken ovanpå. Strö över nötterna och örterna. Servera med bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: