Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad tonfisk med färsk pasta puttanesca

Den välkända italienska rätten Pasta puttanesca, tomatsås med sardeller, får här sällskap av färska tomater i stället för burktomater och nygrillad färsk tonfisk.

Grillad tonfisk med färsk pasta puttanesca
Grillad tonfisk med färsk pasta puttanesca
Grillad tonfisk med färsk pasta puttanesca
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3vitlöksklyftor
  • 1 dlkalamataoliver- svarta och urkärnade
  • 400 gkörsbärskvisttomater
  • 6sardeller- eller ljus misopasta
  • 1 krukabladpersilja
  • 300 gpasta- t ex bucatini eller spagetti
  • 5 mskolivolja
  • 400 gtonfiskfilé- färsk i två bitar, MSC-märkt
  • 3 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 mskkapris- små

Tillbehör och garnering

  • parmesan- riven

Gör så här

  1. Skala och finhacka vitlöken. Grovhacka oliverna. Halvera tomaterna. Finhacka sardellerna. Repa och finhacka persiljan.

  2. Fräs vitlök och sardeller i 4 msk olja i en medelvarm panna i cirka 3 minuter. Rör i tomaterna och fräs vidare i cirka 5 minuter. Rör i oliver, kapris och persilja. Låt sjuda i cirka 3 minuter. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Ställ åt sidan.

  3. Koka pastan i saltat vatten.

  4. Pensla tonfisken med 1 msk olja runtom. Stek på hög värme i panna, gärna grill-, cirka 1 minut per sida. Krydda med 2 tsk flingsalt och 2 krm peppar. Ta upp och låt vila 5 minuter.

  5. Häll bort pastavattnet men spara cirka 1 dl. Häll den avrunna pastan rakt ner i stekpannan och blanda ihop med tomatsåsen. Tillsätt kokvattnet och vänd ihop till en bra konsistens.

  6. Fördela pastan i djupa tallrikar och toppa med skivor av tonfisk. Garnera med parmesan.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Leva & Bo.