Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Grillat kött finns nästan alltid med på menyn i Toscana, och den mest kända är Bistecca fiorentina, som är en stor bit t-benstek som serveras blodrött. Köttet äts nygrillat och serveras med enkla tillbehör av lokala råvaror. Det är viktigt att köttet har huvudrollen.
Smör: Rör ihop smör och sardellcrème. Hacka kaprisen och blanda ner den. Skala och pressa i vitlöken. Krydda med peppar.
Lägg köttet i rumstemperatur i 1 tim före grillning. Gnid in köttet med olja och krydda det runtom med flingsalt och peppar.
Grilla köttet över direkt värme så att det får ordentligt med färg, i ca 2 min på varje sida. Grilla vidare på indirekt värme tills köttets innertemperatur är 54-58°. Låt köttet vila i ca 10 min.
Grovstrimla det vita på mangolden och grovhacka bladen. Stek först det vita på mangolden i en het stekpanna med 2 msk olja. Tillsätt bladen och fräs tills bladen sjunker ihop. Häll över citronsaft och krydda med 1/2 tsk flingsalt. Lägg upp på ett fat.
Skär rosésalladen i klyftor och gnid in dem med 1 msk olja. Grilla tills de får ett fint grillmönster och blir mjuka, i ca 2 min. Krydda med 1/2 tsk flingsalt.
Skär bort köttet från benet. Skär köttet i skivor och servera med sardellsmör, grillad rosésallad och stekt mangold.
Läs också: