Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad rotselleri med tahinidressing och tomat- och linssallad

Recept på grillad rotselleri med smakrik tahinidressing och linssallad.

Grillad rotselleri med tahinidressing och tomat- och linssallad
Grillad rotselleri med tahinidressing och tomat- och linssallad
Grillad rotselleri med tahinidressing och tomat- och linssallad
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1rotselleri- hel, cirka kg

Tahinidressing

  • 0,5 dltahini (sesampasta)
  • 0,5 dlrapsolja
  • 2 tskhonung
  • 0,5citron- pressad saft
  • 2 mskvatten
  • salt- peppar

Tomat- och linssallad

  • 1 tetralinser- kokta, 390 g
  • 1rödlök- strimlad
  • 2 stjälkarblekselleri- skivade
  • 1 mskolivolja
  • 1citron- (ekologisk eller väl tvättad), rivet skal och pressad saft
  • salt
  • peppar
  • spiskummin
  • 300 gtomater- små, i olika färger
  • 0,5 dlpersilja- hackad
  • 1 mskmynta- hackad

Garnera med

  • mynta
  • evätliga blommor

Till servering

  • majs- grillad

Gör så här

  1. Skölj och borsta rotsellerin i kallt vatten. Skär 4-6 skivor, tvärs över rotsellerin, cirka 1½ centimeter tjocka. Koka dem i lättsaltat vatten, 5 minuter och låt dem rinna av i durkslag.

  2. Pensla med olja och grilla skivorna, 2-3 minuter per sida. Passa noga!

  3. Servera med tahinidressing, tomat- och linssallad och eventuellt grillad majs.

  4. Tahinidressing: Vispa samman tahini, olja, honung, citronsaft, vatten till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i dressingflaska och ringla över den grillade sellerin.

  5. Tomat- och linssallad: Häll linserna i en sila och spola av dem med kallt vatten. Låt de rinna av. Blanda linserna med rödlök, blekselleri, olivolja, skal och saft av citronen. Smaka av med salt, peppar och spiskummin. Blanda ner hackad persilja och mynta. Garnera med mynta och eventuellt blommor.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök