Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad röding med dillsmör och rostad potatis

Lägg en färsk fisk på grillen. Blir gott och kul som variation till kött och fågel. Här är ett recept på grillad röding med rostad potatis.

Grillad röding med dillsmör och rostad potatis
Grillad röding med dillsmör och rostad potatis
Grillad röding med dillsmör och rostad potatis
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 kgröding- hel, 2 stycken
  • 1 knippadill
  • bindgarn

Saltlag

  • 2 lvatten
  • 1 dlgrovt salt

Dillsmör

  • 150 gsmör- rumstempererat
  • 1 knippadill- finhackad
  • 1 tskcitronzest
  • salt- peppar

Rostad potatis

  • 1 kgpotatisar- små fina
  • 2 mskolja
  • flingsalt

Servera med

  • sallad- blandad

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt till saltlagen och kyl den snabbt i kallt vattenbad.

  2. Klipp bort gälarna på fiskhuvudena, om inte fiskhandlaren gjort det. Skölj fisken ordentligt. Lägg dem i ett rostfritt kärl, som rymmer fisk och saltlag. Häll över den kalla saltlagen och låt fisken ligga 30 minuter i lagen i kylen.

  3. Ta upp fisken och torka av den med hushållspapper. Lägg dillstjälkar i fiskarna och bind ihop med dem med bindgarn, på ett par ställen. Gnid olja på fiskskinnet. Lägg över fiskarna i en grillkorg eller fiskhalster och grilla, 5–7 minuter per sida. Låt fisken vila några minuter innan den serveras. Servera med dillsmör, rostad potatis och blandad sallad.

  4. Dillsmör: Vispa smöret med dill, citronzest, salt och peppar. Spritsa toppar på ett smörpapper och ställ i kylen. Servera till fisken.

  5. Rostad potatis: Koka potatisen i lättsaltat vatten 5 minuter. Häll av vattnet och slunga dem med oljan. Lägg över dem i en grönsakswok för grillen och låt de tillagas klart och få en krispig yta. Servera till den grillade fisken.

Vad tyckte du om receptet?

Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén

Recept från Mitt kök