Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Polenta

Len polenta får ett lyft när den grillas eller steks. Den ska ha krispig yta och krämigt innehåll. Färska örter och lagrad ost sätter extra smak!

Polenta
Polenta
Polenta
Foto: Ulrika Pousette

Grillad polenta

  • 1 lvatten
  • 3 dlpolenta- (225 g)
  • 1 tsksalt
  • 75 gost- t ex präst- eller västerbottensost, riven, vällagrad
  • 0,5 dlfärska örter- hackade. t ex rosmarin, timjan, oregano, hackade
  • 3 mskolivolja
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Koka upp vattnet. Rör ner polenta och salt. Låt sjuda ca 30 min. Rör då och då. Den ska bli tjock och krämig. Blanda ner ost och örter.

    Foto: Ulrika Pousette

    polenta

  2. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av en form, ca 20 x 30 cm. Häll i och bred ut polentan. Låt svalna. Ställ i kylskåp 3 timmar eller längre.

    Foto: Ulrika Pousette

    polenta

  3. Lossa polentan från kanten och stjälp den ur formen. Ta bort bakplåtspapperet. Skär polentan i åtta bitar.

    Foto: Ulrika Pousette

    polenta1

  4. Hetta upp en grillpanna. Pensla rikligt med olja på bitarna. Grilla eller stek 3–4 min per sida. Salta och peppra.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Servera gärna med svamp- och paprikaröra.

    Foto: Ulrika Pousette

    polenta

Vad tyckte du om receptet?

Tillbehör - polenta passar till allt

Polenta kan serveras stekt eller grillad som tillbehör - i stället för exempelvis potatis.

I Italien kan man också få polentan nylagad, lös och krämig. Eller som ”primo piatto” –  i en form gratinerad med tomatsås och ost.

Polenta kan även serveras som tilltugg grillad i mindre kuber med lite pesto, svamp eller gorgonzola på.

”Stekt polenta med krämig robiolaost som får smälta med vitlöksfräst spenat.” /Gunilla von Heland, matredaktion