Polenta
45 minuter
tillagning: 45 minuter
i kyl: 3 timmar
Aktiv tid c:a 45 minuterLen polenta får ett lyft när den grillas eller steks. Den ska ha krispig yta och krämigt innehåll. Färska örter och lagrad ost sätter extra smak!
Grillad polenta
Tänk på:- När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
- Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
Gör så här
-
Koka upp vattnet. Rör ner polenta och salt. Låt sjuda ca 30 min. Rör då och då. Den ska bli tjock och krämig. Blanda ner ost och örter.
Foto: Ulrika Pousette
polenta
-
Lägg ett bakplåtspapper i bottnen av en form, ca 20 x 30 cm. Häll i och bred ut polentan. Låt svalna. Ställ i kylskåp 3 timmar eller längre.
Foto: Ulrika Pousette
polenta
-
Lossa polentan från kanten och stjälp den ur formen. Ta bort bakplåtspapperet. Skär polentan i åtta bitar.
Foto: Ulrika Pousette
polenta1
-
Hetta upp en grillpanna. Pensla rikligt med olja på bitarna. Grilla eller stek 3–4 min per sida. Salta och peppra.
-
Servera gärna med svamp- och paprikaröra.
Foto: Ulrika Pousette
polenta
Vad tyckte du om receptet?
Tillbehör - polenta passar till allt
Polenta kan serveras stekt eller grillad som tillbehör - i stället för exempelvis potatis.
I Italien kan man också få polentan nylagad, lös och krämig. Eller som ”primo piatto” – i en form gratinerad med tomatsås och ost.
Polenta kan även serveras som tilltugg grillad i mindre kuber med lite pesto, svamp eller gorgonzola på.
”Stekt polenta med krämig robiolaost som får smälta med vitlöksfräst spenat.” /Gunilla von Heland, matredaktion
Andra populära recept inom Vegetariskt & Buffémat