Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad picanha

Recept på grillad picanha med tillbehör. Med hjälp av sous vide eller lågtemperaturstekning i ugn får man en fantastisk smak och konsistens på köttet. Efter grillningen har köttet fått en god grillad yta och är perfekt tillagat rakt igenom. Krydda med flingsalt och peppar när köttet är uppskuret.

Grillad picanha
Grillad picanha
Grillad picanha
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1,3 kgpicanha- vakuumförpackad (rostbifflock med fettkappa)
  • 2,5 mskgrillrub- (se recept)
  • 2 tskflingsalt
  • 0,5 tsknymald svartpeppar

Grillrub

  • 1 msksalt
  • 1 tsknymald svartpeppar
  • 1 tskpaprikapulver
  • 1 tsklökpulver
  • 1 tskkoriander- mald
  • 1 tsktimjan

Tillbehör

  • sötpotatis- ugnsrostad, med peccorino, se recept
  • sallad- med bönor och majs, se recept
  • chimichurri- se recept
  • majonnäs- med lime- och jalapeño, se recept

Gör så här

  1. Ställ in temperaturen på sous vide till 58°. Lägg ner det vakuumförpackade köttet och tillaga i 7–8  tim. Ta upp -köttet, låt vakuumförpackningen vara kvar och lägg köttet i kylen om det ska ätas nästa dag. Alternativ i ugn: Sätt ugnen på 85°. Ställ in en djup form med ljummet -vatten i ugnen. När vattnet kommit upp till 85° temperatur läggs köttet ner i sin vakuumförpackning eller en tättslutande plastpåse. Det gör inget om inte hela köttet täcks av vattnet. Tillaga i ca 5 tim. Sätt in en termometer mot slutet av tiden och följ köttets temperatur tills det når 58°. Låt termometern sitta kvar så att så lite vatten som möjligt sipprar in i förpackningen. Kyl köttet om det inte ska grillas direkt.

  2. Grillrub: Blanda samman alla ingredienser.

  3. Ta köttet ur förpackningen. Torka av det med hushållspapper. Låt fettkappan sitta kvar och skär ett rutmönster i fettet. Gnid in köttet runt om med grillrub.

  4. Tänd grillen. Grilla köttet över glöden i ca 5 min på varje sida, börja med sidan med fettkappan. Obs! Var försiktig, det flammar upp eldslågor när fett droppar ner i glöden, i synnerhet när man vänder köttet.

  5. Grilla köttet indirekt under lock när båda sidor fått fin färg, i ca 15 min. Om köttet var kylskåpskallt när grillningen startade kan tiden behöva förlängas något. Kontrollera innertemperaturen.

  6. Låt köttet vila i ca 15 min. Skär det i 1/2 cm tjocka skivor. Krydda med flingsalt och peppar. Servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?

Picanha – prisvärt och mört kött till en större grillfest

Välj styckdetaljen picanha och tillaga den gärna sous vide, då blir resultatet ett smakrikt och otroligt mört kött. Tyvärr är picanha, som också kallas rostbifflock, relativt okänt i Sverige men på en brasiliansk grillfest, en så kallad churrasco, är den given. Picanha är ett smakrikt kött av en styckdetalj som kostar ungefär hälften så mycket som entrecôte. Fettkappan bidrar till den goda smaken. Det är inte lätt att få till en bra grillad större bit kött som dessutom ska serveras till många. Risken är att man får ett bränt kött på ytan som är rått och segt i mitten. Men med sous vide-teknik är det enkelt att lyckas. Resultatet är en rejäl bit kött, perfekt rosaröd rakt igenom. En picanha väger 1,1–1,4 kilo och räcker till 6–8 pers. Gör man två har man plötsligt en middag för riktigt många med perfekt tillagat kött.

TIPS! Du behöver en grill med lock för att laga picanhan.