Picanha – prisvärt och mört kött till en större grillfest
Välj styckdetaljen picanha och tillaga den gärna sous vide, då blir resultatet ett smakrikt och otroligt mört kött. Tyvärr är picanha, som också kallas rostbifflock, relativt okänt i Sverige men på en brasiliansk grillfest, en så kallad churrasco, är den given. Picanha är ett smakrikt kött av en styckdetalj som kostar ungefär hälften så mycket som entrecôte. Fettkappan bidrar till den goda smaken. Det är inte lätt att få till en bra grillad större bit kött som dessutom ska serveras till många. Risken är att man får ett bränt kött på ytan som är rått och segt i mitten. Men med sous vide-teknik är det enkelt att lyckas. Resultatet är en rejäl bit kött, perfekt rosaröd rakt igenom. En picanha väger 1,1–1,4 kilo och räcker till 6–8 pers. Gör man två har man plötsligt en middag för riktigt många med perfekt tillagat kött.
TIPS! Du behöver en grill med lock för att laga picanhan.