Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås

Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås är saftiga laxburgare som serveras med sötsyrlig persikosås och slaw. Isbergs-slaw är en mjukare typ av coleslaw. Den ska göras strax före servering så att den håller sig spänstig.

Petra Lindstrand
Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås
Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås
Grillad laxburgare med isbergs-slaw och BBQ-persikosås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 600 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1gul lök- färsk
  • 1ägg
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

BBQ-persikosås

  • 500 gpersikor
  • 1gul lök- liten
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 mskolivolja
  • 1 msktomatpuré
  • 2 mskrårössocker
  • 1 tsksambal oelek
  • 1,5 mskrödvinsvinäger
  • 2lagerblad
  • 2 krmsalt

Isbergs-slaw

  • 150 gisbergssallad
  • 1rödlök- färsk, liten
  • 170 gmorot- färdigstrimlad  eller 1 stor morot, strimlad
  • 2 mskmajonnäs
  • 1 tskdijonsenap
  • 1 mskdill- hackad
  • 1 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 50 gmâchesallad
  • 4hamburgerbröd- gärna brioche

Gör så här

  1. Persikosås: Koka upp vatten i en kastrull och skålla persikorna ca 20 sekunder. Ta upp dem med hålslev och lägg i iskallt vatten. Dra av skalet, hal-vera och kärna ur persikorna. Hacka fruktköttet.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i olja i en kastrull på låg me-delvärme ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, socker och sambal oelek. Låt fräsa ca 2 min. Tillsätt persikor, vinäger, lagerblad och salt. Låt småkoka under lock ca 40 min, rör då och då. Mixa såsen slät med mixerstav och låt kallna i kyl.

  3. Grovtärna laxen. Ansa och finhacka löken. Mixa lax,  lök, ägg, salt och peppar i en matberedare med pulsknappen till en grov färs. Forma fyra burgare med vattensköljda händer, lägg dem på ett fat.

  4. Isbergs-slaw: Ansa och finstrimla sallad och lök. Blanda samman alla ingredienser.

  5. Grilla burgarna över direkt värme ca 3 min på varje sida. Grilla även bröden.

  6. Bred BBQ-sås på brödens underdel. Toppa med sallad, laxburgare och slaw. Lägg på locken och servera.

Vad tyckte du om receptet?