Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad lax och bacon med potatis- och grönsaksstomp

Grillad lax och bacon med potatis- och grönsaksstomp är en surf and turfrätt. Laxen grillas indirekt för att bli ­perfekt tillagad.

Grillad lax och bacon med potatis- och grönsaksstomp
Grillad lax och bacon med potatis- och grönsaksstomp
Grillad lax och bacon med potatis- och grönsaksstomp
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 1 pktbacon- (140 g)
  • 1citron
  • 1 kgpotatis
  • 250 gbroccoli
  • 250 ggröna ärter- frysta
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Tänd grillen. Skär laxen i fyra portionsbitar. Krydda dem med ­1 tsk salt och 2 krm peppar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet från halva citronen och skär resterande citron i klyftor.

  2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten ca 10 min. Skär broccolin i mindre bitar. Låt den koka med potatisen ca 3 min. Blanda i ärterna och koka ytterligare ca 2 min.

  3. Låt potatis och grönsaker rinna av, men spara lite av kokvattnet. Mosa potatis och grönsaker grovt med en potatisstöt. Späd med ca 1 dl kokvatten och rör i 1 msk olja och citronskal. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Grilla laxen indirekt ca 5 min på varje sida. Grilla baconskivorna direkt ca 30 sekunder per sida.

  5. Servera lax och bacon med potatisstomp och citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?