Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på rostad färskpotatis med grillad lax. En bra bjudrätt eftersom mycket sköter sig själv i ugnen. Laxen kan också ugnsbakas bredvid rotfrukterna i ugnen, beräkna då 7–10 min tillagningstid, beroende på laxens tjocklek.
Sätt ugnen på 225°. Skrubba, skölj och halvera potatisen. Skala och halvera morötterna på längden. Ansa och halvera löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Halvera den. Lägg allt på en plåt och blanda om med 2 msk olja. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Repa och hacka timjanen, spara några kvistar till garnering. Strö över hälften av timjanen.
Tillaga mitt i ugnen i ca 30 min tills potatisen är mjuk och fått färg.
Hummusyoghurt: Repa och finstrimla basilikan. Rör ihop hummus, yoghurt, basilika, resterande timjan, flingsalt och peppar.
Skär laxen i portionsbitar. Pensla laxbitarna med 1 msk olja. Stek eller grilla dem i 3–4 min på varje sida i en medelvarm stek- eller grillpanna. Krydda med 0,5 tsk salt och 1 krm peppar.
Servera rotfrukterna med lax och hummusyoghurt. Pressa citronen över laxen. Garnera med örter.