Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad lax med citron- och dillpotatisstomp

Grillad lax med citron- och dillpotatisstomp passar både till vardag och fest. Stompet är även gott att servera till grillad kyckling eller fläsk.

Grillad lax med citron- och dillpotatisstomp
Grillad lax med citron- och dillpotatisstomp
Grillad lax med citron- och dillpotatisstomp
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 4 portionsbitarlaxfilé- utan skinn och ben (à 125 g)
  • 1 mskseafood and fishkrydda- Santa Maria
  • 1 kgfärskpotatis
  • 1citron
  • 1 knippadill
  • 200 gsockerärter
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Krydda laxen med seafood and fishkryddan och låt stå ca 10 min.

  2. Skrapa eller skala potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten.

  3. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet från halva citronen och pressa ut 3 msk saft. Skär resten av citronen i klyftor. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering.

  4. Grilla laxen ca 3 min på varje sida. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.

  5. Låt potatisen rinna av men spara ca 1 dl av kokvattnet. Stompa potatisen med en potatisstöt. Blanda i citronskal, citronsaft och 1/2 dl olja. Krydda med 1 tsk salt och blanda i dillen. Späd med kokvattnet till lagom konsistens.

  6. Servera laxen med potatisstomp och sockerärter. Garnera med citronklyftor och dillkvistar.

Vad tyckte du om receptet?