Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad lammytterfilé med mynta och lime

Indiskt kryddigt och grillat lammytterfilé till mustigt rödvin, perfekt fredagsmat!

Grillad lammytterfilé med mynta och limeGrillad lammytterfilé med mynta och limeGrillad lammytterfilé med mynta och lime
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 glammytterfilé
  • 2 mskrapsolja

Kryddpasta

  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2röda chili- t ex spansk peppar
  • 1 mskingefära- riven
  • 2 mskrapsolja
  • 0,5 msksenapsfrön- bruna
  • 0,5 tskkoriander- mald
  • 0,5 tskspiskummin- mald
  • 0,5 tskgurkmeja- mald
  • 2lime
  • 1 tsksalt

Myntayoghurt

  • 0,5gurka
  • 2 dlmatyoghurt
  • 2 mskmynta- hackad
  • 2 krmspiskummin- mald
  • 2 krmsalt
  • 2 krmchiliflakes

Sallad

  • 1 förplinser- kokta (ca 400 g)
  • 3morötter
  • 250 gbabyspenat
  • 1 mskrapsolja
  • 1 dlcashewnötter- salta
  • 2 krmsalt
  • 2 krmchiliflakes

Gör så här

  1. Kryddpasta: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och hacka chilin. Fräs lök och chili i olja ca 5 min. Tillsätt kryddorna, stek ytterligare ca 5 min. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Ta pannan från värmen, tillsätt limeskal, limesaft och salt. Gnid in köttet med blandningen och låt det ligga ca 20 min. Sätt ugnen på 150°.

  2. Myntayoghurt: Kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Blanda yoghurt, gurka, mynta, spiskummin, salt och chiliflakes.

  3. Bryn köttet runt om i olja ca 5 min. Lägg det i en ugnssäker form, tillaga mitt i ugnen till  60° innertemperatur, ca 25 min. Låt vila  ca 5 min.

  4. Sallad: Skölj linserna i kallt vatten. Skala och hyvla morötterna. Stek morötter och spenat snabbt i olja i en stekpanna. Tillsätt linser och cashewnötter. Krydda med salt och peppar.

  5. Skiva köttet och servera med linssallad och myntayoghurt.

  6. Tips! Smaka på chilin och anpassa mängden, eftersom hettan varierar.

Vad tyckte du om receptet?