Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad kyckling med chili, rostad färskpotatis och dillsås

Recept på hel grillad kyckling med dillsås. När kycklingen tillagas hel med ben blir den saftig och får god smak. Dill och chili är en god kombo som kanske inte är helt vanlig att smaksätta kyckling med, men det milda kycklingköttet tar tacksamt emot smaksättningen.

Grillad kyckling med chili, rostad färskpotatis och dillsåsGrillad kyckling med chili, rostad färskpotatis och dillsåsGrillad kyckling med chili, rostad färskpotatis och dillsås
Grillad kyckling med rostad färskpotatis och dillsås Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1kyckling- hel (ca 1,3 kilo)
  • 1 krukadill
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 1 tsksalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Rostad potatis

  • 800 gfärskpotatis
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tsksalt

Dillsås

  • 1 krukadill
  • 1ägg
  • 2 mskdijonsenap
  • 1 dlrapsolja
  • 1,5 dlgräddfil
  • 2 krmsalt

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Tänd grillen. Finhacka dillen. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda smöret med dill, chili, salt och peppar.

  2. Lossa på skinnet på kycklingen. Gnid in kycklingen ut- och invändigt och under skinnet med smöret. Lägg kycklingen på grillgallret och sätt på grillens lock. Grilla kycklingen indirekt i ca 1 tim, kontrollera att kycklingen är genomgrillad, 80° vid benet.

  3. Rostad potatis: Skrubba potatisen och halvera den. Lägg potatisen i en grilltålig form. Blanda den med olja och salt. Ställ formen bredvid kycklingen på grillen och grilla indirekt i ca 30 min.

  4. Dillsås: Lägg dillen i en mixerbägare. Tillsätt ägg, senap och olja. Sätt en stavmixer i botten på bägaren och mixa ihop till en grön röra. Rör i gräddfilen och krydda med salt.

  5. Skär kycklingen i portionsbitar. Servera den med rostad potatis, dillsås och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Kökstipset: Är det inte grillväder kan kyckling och potatis tillagas i ugn, kycklingen i 200° i ca 1 tim. Ställ potatisen bredvid kycklingen efter ca 40 min. Ta ut och låt kycklingen vila, höj ugnstemperaturen till 250° och rosta potatisen i ytterligare ca 10 min.