Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad kalventrecôte med primörsallad – lyxig rätt du kan förbereda!

Recept på citrongrillad kalventrecôte med primörsallad. Du kan förbereda parmesancrèmen och marinera köttet dagen före så blir matlagningen enkel.

Grillad kalventrecôte med primörsallad – lyxig rätt du kan förbereda!Grillad kalventrecôte med primörsallad – lyxig rätt du kan förbereda!Grillad kalventrecôte med primörsallad – lyxig rätt du kan förbereda!
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 600 gkalventrecôte
  • 3vitlöksklyftor
  • 1citron
  • 1 krukasalvia
  • 4 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Parmesancrème

  • 2vitlöksklyftor
  • 0,5 mskolivolja
  • 1 burkcannellinibönor- (ca 400 g)
  • 1,5 dlparmesan- fint riven
  • 1,5 dlcrème fraiche- lätt
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Primörsallad

  • 400 gfärskpotatis
  • 1 knippaprimörmorötter- (250 g)
  • 8schalottenlökar
  • 1 mskolivolja
  • 1 knippagrön sparris- (250 g)
  • 8rädisor
  • 0,5 mskhonung
  • 2 mskbalsamvinäger- vit
  • 1 påseröda mangoldblad- (70 g)
  • 1 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Strimla salviabladen. Skala och finhacka vitlöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skala med en potatisskalare och strimla skalet tunt. Pressa ut 3 msk saft. Rör ihop salvia, vitlök, citronskal, citronsaft, och olja.

  2. Skär köttet i två bitar. Lägg köttet i en plastpåse och häll över marinaden. Låt marinera ca 30 min. Sätt ugnen på 125°.

  3. Grilla köttet på grillen eller i grillpanna ca 2 min på varje sida. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäkerform. Stek köttet mitt i ugnen till 58° inner-temperaturen , ca 20 min. Ta ut och låt vila ca 10 min.

  4. Parmesancrème: Krossa vitlöksklyftorna lätt med skalet på. Stek dem i olja tills skalet blivit brunt och vitlöken mjuk. Ta bort skalet. Lägg vitlöken i en mixer tillsammans med avhällda sköljda bönor, parmesan, crème fraiche, salt och peppar.Mixa till en slät röra.

  5. Sallad: Skrubba potatisen och koka den mjuk. Låt morötterna koka med när 4–5 min återstår. Skala löken. Stek den runt om i olja. Tillsätt sparrisen och låt fräsa med. Lägg ner potatis, morötter och rädisor och låt allt steka med ca 2 min. Ringla över honung och vinäger. Låt fräsa ca 1 minut. Blanda ner mangolden. Strö över flingsalt och peppar.

  6. Skiva köttet och servera med parmesancrème och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

SE ÄVEN

Grillad entrecôte med svartpepparsmör och rostade grönsaker

Entrecôte med salsa verde

Entrecôte med Getostpolenta och Whiskysmörsås