Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis och balsamaioli

Recept på grillad biff med ugnsbakad sötpotatis. Den bakade sötpotatisen med svamp och sidfläsk blir ett mättande tillbehör till den grillade hängmörade biffen.

Grillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis och balsamaioliGrillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis och balsamaioliGrillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis och balsamaioli
Grillad hängmörad biff på bästa sätt - här med aioli och svamp Foto: Ulrika Pousette

Grillad hängmörad biff

  • 800 ghängmörad biff
  • 1 mskrapsolja
  • 2 msksumak
  • 2 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Sötpotatis

  • 1 kgsötpotatis
  • 2rödlökar
  • 200 gchampinjoner- eller kantareller
  • 2vitlöksklyftor
  • 140 grimmat sidfläsk
  • 3 mskrapsolja
  • 1 tskrosmarin
  • 1 tsktimjan
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Balsamaioli, ca 3 dl

  • 1ägg
  • 1 mskdijonsenap
  • 2 mskvit balsamvinäger
  • 3 dlrapsolja
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • crema di balsamico
  • timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala söt­ potatisen och skär den i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär champinjonerna i fjärde­ delar. Skala och finhacka vitlöken. Skär fläsket i tärningar.

  2. Blanda sötpotatis, lök och svamp med olja, vitlök och fläsk i en ugnssäker form. Krydda med örtkryddor, salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen 30–40 minuter.

  3. Aioli: Blanda ägg, senap, vinäger och olja i en hög bunke eller kanna. Mixa snabbt ihop med mixerstav. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.

  4. Kött: Låt köttet ligga i rums­temperatur ca 30 minuter. Skär i portionsbitar.

  5. Pensla köttbitarna med olja. Grilla köttet i en grillpanna 1–2 minuter på varje sida. Krydda med sumak, salt och peppar.

  6. Servera köttet med sötpotatis svamp och aioli. Garnera med timjan. Ringla crema di balsamico över aiolin.

  7. Tips: Aiolin är hållbar ca 2 veckor om den förvaras i kylen. Den kan också användas till sallader, fisk eller kyckling.

Vad tyckte du om receptet?

Sumak

* Sumak är en krydda av torkade syrliga bär. Den kan ersättas med lite pressad citronsaft.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan.  Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!