Allt om Mat / Recept / Grillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis och balsamaioli
Grillad hängmörad biff med ugnsbakad sötpotatis och balsamaioli
6 personer
1 timme och 40 minuter
tillagning: 1 timme i ugn: 40 minuter Aktiv tid c:a 1 timme
(Betyg: 4,4 · 7 röster)
Recept på grillad biff med ugnsbakad sötpotatis. Den bakade sötpotatisen med svamp och sidfläsk blir ett mättande tillbehör till den grillade hängmörade biffen.
Grillad hängmörad biff på bästa sätt - här med aioli och svampFoto: Ulrika Pousette
(Betyg: 4,4 · 7 röster)
Grillad hängmörad biff
6personer
Tänk på:
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
800 ghängmörad biff
1 mskrapsolja
2 msksumak
2 tskflingsalt
2 krmsvartpeppar- nymald
Sötpotatis
1 kgsötpotatis
2rödlökar
200 gchampinjoner- eller kantareller
2vitlöksklyftor
140 grimmat sidfläsk
3 mskrapsolja
1 tskrosmarin
1 tsktimjan
1 tsksalt
2 krmsvartpeppar- nymald
Balsamaioli, ca 3 dl
1ägg
1 mskdijonsenap
2 mskvit balsamvinäger
3 dlrapsolja
2vitlöksklyftor
1 krmsalt
1 krmsvartpeppar- nymald
Garnering
crema di balsamico
timjan
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skala söt potatisen och skär den i klyftor. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och skär champinjonerna i fjärde delar. Skala och finhacka vitlöken. Skär fläsket i tärningar.
Blanda sötpotatis, lök och svamp med olja, vitlök och fläsk i en ugnssäker form. Krydda med örtkryddor, salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen 30–40 minuter.
Aioli: Blanda ägg, senap, vinäger och olja i en hög bunke eller kanna. Mixa snabbt ihop med mixerstav. Krydda med pressad vitlök, salt och peppar.
Kött: Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 minuter. Skär i portionsbitar.
Pensla köttbitarna med olja. Grilla köttet i en grillpanna 1–2 minuter på varje sida. Krydda med sumak, salt och peppar.
Servera köttet med sötpotatis svamp och aioli. Garnera med timjan. Ringla crema di balsamico över aiolin.
Tips: Aiolin är hållbar ca 2 veckor om den förvaras i kylen. Den kan också användas till sallader, fisk eller kyckling.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4,4 · 7 röster)
Sumak
* Sumak är en krydda av torkade syrliga bär. Den kan ersättas med lite pressad citronsaft.
Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!