Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad hängmörad biff med pommes frites, aioli och lökmarmelad

Recept på grillad hängmörad biff med pommes frites, aioli och lökmarmelad. Välj kött av riktigt god kvalitet, gärna ekologiskt.

Grillad hängmörad biff med pommes frites, aioli och lökmarmelad
Grillad hängmörad biff med pommes frites, aioli och lökmarmelad
Grillad hängmörad biff med pommes frites, aioli och lökmarmelad
Grillad hängmörad biff med pommes frites, aioli och lökmarmelad Foto: Per Magnus Persson

Ingredienser

  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Lökmarmelad

  • 6bananschalottenlökar
  • 1 mskolivolja
  • 1 dlrött portvin
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Aioli

  • 1äggula
  • 1 tsksenap
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1,5 dlrapsolja
  • 1 krmsalt

Pommes frites

  • 800 gpotatisar- (4 stora)
  • 1 lrapsolja
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 tskchilipulver
  • 0,5 tskpaprikapulver
  • 0,5 tskrödvinsvinäger
  • 2biff- utskuren, hängmörad, tjocka skivor (à 200 g)

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Fräs löken i olja i en stekpanna ca 5 min. Tillsätt portvin, vinäger och socker. Låt koka utan lock ca 10 min. Smaka av med salt och peppar. Låt kallna.

  2. Aioli: Blanda äggula, senap, pressad vitlök och citron. Vispa i oljan, lite i taget. Salta.

  3. Pommes frites: Skala och skär potatisen i stavar. Skölj dem i kallt vatten. Hetta upp oljan till 160°. Fritera potatisen i omgångar så att den mjuknar. Ta upp och låt rinna av.

  4. Hetta upp oljan till 180° och fritera pommes fritesen igen tills den fått fin färg och är knaprig. Blanda kryddorna, strö dem över pommes fritesen. Stänk över vinäger.

  5. Krydda köttet med salt och peppar. Grilla i grillpanna till 50° innertemperatur ca 5 min per sida. Skär köttet i bitar och servera med pommes frites, aioli och lökmarmelad.

Vad tyckte du om receptet?