Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad halloumiburgare med avokado och chilisalsa

Grillad halloumiburgare med avokado och chilisalsa är gott att grilla på sommaren.  Avokado passar perfekt till den salta halloumin. Lägg gärna salladen i isvatten så blir den extra krispig.

Grillad halloumiburgare med avokado och chilisalsaGrillad halloumiburgare med avokado och chilisalsaGrillad halloumiburgare med avokado och chilisalsa
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 2 pkthalloumiost- (à 200 g)
  • 2avokador- väl mogna
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5 tsksalt
  • 8 skivorsurdegsbröd
  • 2 mskolivolja
  • 8romansalladsblad

Salsa

  • 1rödlök- liten
  • 1röd chili- t ex spansk peppar
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 mskolivolja
  • 1 msktomatpuré
  • 3tomater
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 mskrödvinsvinäger
  • 2 krmsalt
  • 12oliver- svarta, urkärnade

Potatis

  • 2bakpotatisar
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt

Gör så här

  1. Salsa: Skala och finhacka löken, spara ca 1 msk till avokadon. Kärna ur och strimla chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök, chili och vitlök i olja i en kastrull ca 2 min. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med ca 1 minut. Tärna tomaterna, blanda ner dem i fräset och tillsätt socker, vinäger och salt. Låt puttra utan lock ca 15 min. Grovhacka oliverna, blanda ner dem i röran och låt svalna.

  2. Potatis: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen noga i ljummet vatten. Skär i grova stavar och blanda med olja och salt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Vänd några gånger under ­tiden.

  3. Skär osten i ca 1 cm tjocka ­skivor. Halvera och kärna ur avokadorna. Gröp ur dem och mosa fruktköttet grovt tillsammans med citronsaft och salt. Tillsätt den sparade löken.

  4. Pensla ost och brödskivor med olja. Grilla ost och bröd tills de fått fin färg. Lägg brödskivor på fyra tallrikar. Fördela sallad och avokado på brödet. Lägg på ­osten. Toppa med salsa och lägg på övriga bröd. Servera med ­potatisen.

Vad tyckte du om receptet?