Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad hälleflundra med ugnsbakad potatis och citronsås

Grillad hälleflundra med ugnsbakad fänkål och citronhollandaise. Den krämiga citronhollandaisen smakar helt ljuvligt till den nygrillade fisken. 

Grillad hälleflundra med ugnsbakad potatis och citronsås
Grillad hälleflundra med ugnsbakad potatis och citronsås
Grillad hälleflundra med ugnsbakad potatis och citronsås
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 600 ghälleflundrafilé
  • 2 mskrapsolja
  • 1 tskströsocker
  • 1 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Fänkål och potatis

  • 2fänkålsstånd
  • 600 gpotatisar- små
  • 0,5 dlkapris
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt

Sås

  • 1citron
  • 150 gsmör
  • 3äggulor
  • 1 tskvitvinsvinäger
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmströsocker
  • 0,5 krmcayennepeppar

Garnering

  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Skär fisken i 4 portionsbitar. Blanda olja, socker och salt. Gnid in fisken med blandningen och låt den ligga i rumstemperatur ca 20 min.

  2. Fänkål och potatis: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär fänkålen i klyftor, ta undan eventuell fänkålsdill. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Halvera potatisen. Blanda fänkål och potatis med kapris, olja och salt i en ugnssäker form eller på en plåt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min tills fänkål och potatis fått fin färg och är mjuka. Blanda i eventuell fänkålsdill.

  3. Sås: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Smält smöret. Blanda äggulor, citronsaft och vinäger i en kastrull. Värm blandningen under kraftig vispning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt smöret, lite i taget under vispning. Blanda i hälften av citronskalet och krydda med salt, socker och cayennepeppar.

  4. Grilla fisken direkt (över glöden) på utegrill ca 3 min på varje sida. Strö över det sparade citronskalet. Servera fisken med fänkål, potatis och sås. Garnera med vattenkrasse.

Vad tyckte du om receptet?