Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad fläskkarré

Du kan grilla karrén på indirekt värme på grillen eller ugnsgrilla den. Vilket du än väljer blir resultatet bäst om du bryner köttet först.

Grillad fläskkarré
Grillad fläskkarré
Grillad fläskkarré
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 1,5 kgfläskkarré- benfri
  • 11,5 tsksalt
  • 23 krmsvartpeppar- nymalen
  • 2vitlöksklyftor- pressade
  • 23 msksmör- & rapsolja

Glaze

  • 1 tskpaprikapulver
  • 0,51 tskchilipulver- milt
  • 0,5 tsktimjan- torkad
  • 1 tsksalt
  • 1 mskmuscovadosocker
  • 1 krmsvartpeppar- nymalen
  • 3 mskrödvinsvinäger
  • 1 dlolja- olivolja
  • 1 dlbasilika- finhackad färsk

Tillbehör

  • 1 knippalök- färsk, 3–4 lökar
  • 2 mskolivolja
  • flingsalt

Citronrostade cocktailtomater

  • 600 gcocktailtomater- gärna i olika färger
  • 1 litencitron
  • 3 mskolivolja
  • flingsalt
  • 2 msksocker
  • färska örter- till garnering

Gör så här

  1. Glaze: Blanda paprikapulver, chilipulver, timjan, salt, socker och svartpeppar. Blanda i vinägern. Tillsätt oljan i en stråle under fortsatt blandning. Vänd ner basilikan.

  2. Bind köttet med steksnöre. Gnid in det med salt, peppar och vitlök.

  3. Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp smör & olja i en ugnssäker panna eller gryta. Bryn köttet vackert gyllenbrunt runtom på ej för stark värme, cirka 10 minuter. Pensla den runtom med glaze.

  4. Stick in köttermometer i den tjockaste delen av köttet så att hela spetsen kommer in. Stek köttet till cirka 80 grader innertemperatur. Pensla köttet med glaze då och då under stekningstiden.

  5. Täck det färdiga köttet med en bit bakplåtspapper och låt stå och vila cirka 25 minuter. Blir då lättare att skära i fina skivor. Gör löken och tomaterna under tiden.

  6. Tomater: Sätt ugnen på 175 grader. Nagga tomaterna med en gaffel.

  7. Tvätta citronen väl och skär av det yttersta gula skalet på citronen med potatisskalare. Pressa ur saften.

  8. Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i tomaterna och citronskal delad i bitar och fräs ca 3 minuter.

  9. Fördela tomaterna i 6 ugnssäkra portionsstora formar. Toppa med smulat flingsalt och socker. Ställ formarna på en plåt och sätt in den i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills tomaterna är mjuka.

  10. Lök: Ansa och dela löken. Pensla med oljan och stek eller grilla cirka 5 minuter. Krydda med flingsalt.

  11. Garnera köttet med färska örter, skär i skivor. Servera med löken och tomaterna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök