Kökstipset: Får du buljong över från risotton sparas den i en burk med lock i kylen och används i en soppa eller sås.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på grillad, rökig fläskfilé med saffransrisotto. Den goda rökiga smaken på fläskfilén kommer från rökt paprikapulver. Risotton är godast när den är lite lös i konsistensen, så låt gästerna slå sig ner vid bordet och servera den alldeles nylagad till köttet.
Putsa fläskfilén. Blanda 2 msk olja med oregano, paprikapulver, 1 tsk salt och peppar. Gnid in köttet med blandningen och låt det ligga i rumstemperatur i ca 10 min.
Grilla köttet runt om på utegrill eller i grillpanna tills det har 68° i innertemperatur. Låt köttet vila i ca 10 min innan det skärs i skivor.
Örtolja: Mixa örterna med olja med en stavmixer. Krydda med salt och chiliflakes.
Risotto: Koka upp vatten och fond. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i 25 g smör i en gryta i ca 2 min. Tillsätt ris och saffran och låt fräsa med i ca 1 min. Häll på vinet och låt det koka in i riset. Späd undan för undan med buljongen och låt riset koka i ca 20 min. Låt paprikan rinna av. Blanda ner paprika, 25 g smör och ost i risotton. Krydda med salt.
Blanda bellaverden med 1 msk olja och 0,5 tsk salt. Grilla den runt om i ca 4 min.
Servera fläskfilén med risotto och bellaverde. Ringla över lite örtolja och toppa med färska örter.
Kökstipset: Får du buljong över från risotton sparas den i en burk med lock i kylen och används i en soppa eller sås.