Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad flankstek - rätt temperatur och recept

Flankstek som grillas och sedan penslas med en sötstark glaze. Ett enkelt recept på grillad flankstek som ger ett saftigt och mört kött, perfekt att njuta av under grillkvällar året runt. Flankstek är en lång köttbit  som sitter på djurets undersida och som ska skivas tvärs över muskelfibrerna för att köttet ska komma till sin rätt. 

Grillad flankstek - rätt temperatur och recept
Grillad flankstek - rätt temperatur och recept
Grillad flankstek - rätt temperatur och recept
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 600800 gflankstek
  • salt
  • peppar

BBQ-glaze

  • 1 tskpaprikapulver
  • 0,51 tskchilipulver- milt
  • 0,5 tsktimjan- torkad
  • 1 tsksalt
  • 1 tsksocker
  • 1 krmsvartpeppar- nymalen
  • 3 mskrödvinsvinäger
  • 1 dlrapsolja

Gör så här

  1. Glaze: Blanda paprikapulver, chilipulver, smulad timjan, salt, socker och svartpeppar. Blanda i vinägern. Tillsätt oljan i en stråle under fortsatt blandning.

  2. Grillad flankstek: Krydda köttet med salt och peppar och låt det ligga i rumstemperatur cirka 20 minuter.

  3. Pensla köttet med glazen och bryn det på grillen på båda sidor. Stick in en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen.

  4. Grilla köttet under lock, när köttermometern visar cirka 60 grader är köttet rödrosa inuti. Pensla köttet med glaze 2–3 gånger på slutet.

  5. Ta upp köttet på en skärbräda, pensla det med mer glaze och låt vila i cirka 20 minuter. Skär sedan köttet i tunna skivor.

Vad tyckte du om receptet?

Enkelt att grilla, räkna med cirka 8 minuter per sida (tjockleken avgör tiden) och servera med en god sallad eller hemgjorda pommes.

Recept på en lite rökigare BBQ-glaze hittar du här

Recept från Mitt kök