Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad flankstek med örtig smörsås

Grillad flankstek med smörsås. Köttet får fin yta när det kryddas och får ligga en stund innan grillning. Det är kryddat med både chiliflakes och svartpeppar som ger hetta och mustighet. Eftersom det är ett kött med grova fibrer ska det grillas medium/rosa hellre än rare/rött. Glöm inte att låta det vila i ca 10 min innan det skärs i skivor. Flanksteken går också fint att grilla i en grillpanna.

Grillad flankstek med örtig smörsåsGrillad flankstek med örtig smörsåsGrillad flankstek med örtig smörsås
Grillad flankstek med smörsås Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 450 gflankstek
  • 4 kvistarrosmarin
  • 1 tskchiliflakes- + 1 tsk
  • 1 tsksalt- + 1 krm
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 3 mskolivolja- + 2 msk
  • 25 gsmör
  • 1vitlöksklyfta- stor
  • 1,5 mskpressad citron
  • 1 mskdijonsenap
  • 1 mskvit balsamvinäger
  • 2 mskörter- finhackade, t ex timjan, basilika, rosmarin, -persilja, dill, gräslök

Tillbehör

  • 8potatisar- små
  • 2zucchini
  • 1fänkålsstånd
  • 150 gkörsbärstomater- i olika färger
  • 150 gharicots verts
  • 2 msksmör
  • 2 mskolivolja
  • 1 mskörter- hackade, t ex timjan, basilika, rosmarin, persilja, dill, gräslök
  • 1salt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Torka av köttet. Finhacka rosmarinen. Krydda köttet med rosmarin, 1 tsk chiliflakes, 1 tsk salt och peppar. Lägg det i en form och häll på 3 msk olja. Vänd runt köttet i oljan. Låt marinera i ca 20 min. Sätt en termometer i köttet från sidan.

  2. Tillbehör: Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen i ljummet vatten. Lägg dem i en träslev och skär dem i skivor men inte rätt igenom, som hasselbackspotatis. Lägg dem i iskallt vatten. Ansa och halvera zucchinin. Ansa och skiva fänkålen. Trä upp tomaterna på spett. Ansa haricots verts.

  3. Smält smöret. Blanda det med olja och hackade örter. Ta upp -potatisen ur isvattnet och torka av dem. Lägg dem i en ugnssäker form. Pensla potatis och grönsaker med örtsmör. Krydda med salt och peppar. Ugnsbaka potatisen mitt i ugnen i ca 25 min. Tänd grillen.

  4. Grilla köttet direkt över glöd i 6–8 min på varje sida. När köttets innertemperaturen är 58° är det rosa. Ta köttet från grillen, täck det med ett smörgåspapper och låt ligga på skärbrädan i ca 10 min innan det skärs i skivor. Grilla grönsakerna under tiden.

  5. Sås: Smält smöret i en liten kastrull. Skala och pressa i vitlöken. Vispa i 2 msk olja, citronsaft, senap och vinäger. Vispa samman till en krämig sås på svag värme. Krydda med 1 krm chiliflakes och 1 krm salt. Blanda i örterna. Häll såsen i en förvärmd skål.

  6. Servera köttet i tunna skivor med sås, potatis och grillade grönsaker.

Vad tyckte du om receptet?