Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad flankstek med grillad lök- och paprikasalsa, koriandermajonnäs och ost

Recept på grillad flankstek med paprikasalsa och koriandermajonnäs. Helt underbara smaker tillsammans. Kryddblandningen med kumminfrö, spiskummin och chiliflakes strös på köttet strax före grillning. Ta fram köttermometern och mät innertemperaturen till 50°, innertemperaturen går sedan upp till 55° när köttet vilat, då är köttet medium rare.

Mattias Larsson
Grillad flankstek med grillad lök- och paprikasalsa, koriandermajonnäs och ost
Grillad flankstek med grillad lök- och paprikasalsa, koriandermajonnäs och ost
Grillad flankstek med grillad lök- och paprikasalsa, koriandermajonnäs och ost
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 500 gflankstek
  • 1 tskkumminfrö
  • 0,5 tskspiskummin- mald
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 3 krmsalt
  • 2 mskolivolja

Koriandermajonnäs

  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tskdijonsenap
  • 2äggulor
  • 0,5 dlkoriander- hackad
  • 1,5 dlrapsolja
  • 1,5 krmsalt

Grillad lök- och paprikasalsa

  • 1 litengul lök
  • 1 storröd paprika
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 2 krmsambal oelek
  • 1 krmsalt

Tillbehör

  • 12 småtortillabröd- se recept
  • 150 gsallad- krispig
  • 100 ghårdost
  • 1 krukakoriander

Gör så här

  1. Koriandermajonnäs: Lägg äggulor, citron, senap och koriander i en matberedare och mixa ihop. Tillsätt oljan droppvis och mixa till en tjock majonnäs. Krydda med salt.

  2. Mortla kumminfröna och blanda dem med spiskummin, chiliflakes och salt. Krydda flanksteken med kryddblandningen och vänd den i olja.

  3. Salsa: Skala och halvera löken på mitten. Halvera och kärna ur paprikan. Vänd lök och paprika i 2 msk olja. Grilla löken och paprikan runtom på indirekt värme (vid sidan av glöden) ca 7 min tills de mjuknat och har fin färg. Fintärna löken och paprikan och blanda med 2 msk olja, vinäger, sambal oelek och salt.

  4. Grilla köttet indirekt (vid sidan av glöden) ca 10 min på varje sida till 50° innertemperatur. Låt köttet vila ca 10 min, det går då upp till ca 55°. Skär köttet i tunna skivor.

  5. Finstrimla salladen och riv osten.

  6. Fyll tortillabröden med kött, koriandermajonnäs, salsa, sallad, ost och koriander.

Vad tyckte du om receptet?

KÖKSTIPSET! Börja med att grilla lök och paprika till salsan och blanda med övriga ingredienser. Fortsätt sedan att grilla köttet.