Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Grillad flankstek med choronsmör och zucchinigratäng är festlig fredagsmat. Choronsås är en bearnaisesås smaksatt med tomatpuré. Här serveras köttet med ett fluffigt smör med samma smak som choronsås.
Gratäng: Sätt ugnen på 225°. Ansa och skär zucchinin i ca 1- cm tjocka skivor. Skär tomaterna i skivor. Skala och skiva vitlöken. Hacka timjanen, spara lite till garnering.
Lägg vitlöken i botten på en ugnssäker form. Varva zucchini, tomater, timjan, oliver, salt och peppar ovanpå. Smula över brödet i grova bitar och ringla över olja. Gratinera mitt i ugnen ca 40 min, täck formen med bakplåtspapper om den ser ut att få för mycket färg.
Smör: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 2 min. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll på vinäger och tillsätt dragon. Krydda med salt, socker och peppar. Låt svalna.
Vispa 100 g smör riktigt luftigt med elvisp. Tillsätt lök- och tomatblandningen och vispa till ett luftigt smör. Förvara smöret i rumstemperatur fram till servering.
Gnid in köttet med olja och krydda det med salt och peppar. Grilla köttet på utegrill eller i grillpanna ca 5 min på varje sida. Låt köttet vila ca 5 min innan det skärs i skivor.
Servera köttet med choronsmör och gratäng och garnera med den sparade timjanen.