Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad calamari med zhoug och glasört

Recept på grillad calamari. Zhoug är en smakrik sås från Mellanöstern som passar perfekt till grillad bläckfisk. Vi serverar den även med glasört (kallas också sjökorall) som finns i välsorterade livsmedelsbutiker eller hos fiskhandlare.

Grillad calamari med zhoug och glasört
Grillad calamari med zhoug och glasört
Grillad calamari med zhoug och glasört
Foto: Roland Persson

Ingredienser

  • 500 gtolvarmade bläckfisktuber (calamari)- hela, rensade
  • 0,5 dlolivolja

Zhoug

  • 1jalapeñochili
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 krukorkoriander
  • 1 krukapersilja
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 tskhonung
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 0,5 tskkardemumma- mald
  • 0,5 dlolivolja
  • 2 krmsalt

Garnering

  • 100 gglasört

Tillbehör

  • baguetteskivor- grillade

Gör så här

  1. Zhoug: Kärna ur och skär chilin i bitar. Skala vitlöken. Mixa alla -ingredienser förutom oljan. Häll ner oljan sakta och mixa samtidigt. Krydda med salt.

  2. Skär upp bläckfisktuberna till platta stycken. Om de är stora kan de halveras, men tänk på att de krymper till nästan halva stor-leken när de grillas. Lägg dem på hushållspapper och låt torka ordentligt.

  3. Koka upp vatten i en kastrull och förväll glasörten i ca 10 sek. Skölj av den med kallt vatten.

  4. Blanda bläckfisken med olja. Grilla den på utegrill eller i grillpanna i 2–3 min tills den får en fin grillyta och är mör.

  5. Rör ihop bläckfisken och glasörten med nästan all sås. Servera direkt med grillade baguetteskivor och resten av såsen vid sidan av.

Vad tyckte du om receptet?