Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli

Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli är lyxigt och gott. Skaldjur ska grillas hastigt eftersom de annars lätt blir sega. Använd gärna en grillkorg så är det lättare att vända skaldjuren.

Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli
Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli
Grillad bläckfisk och king prawns med vitlöksolja och paprika-aioli
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 gbläckfiskar- rensade små
  • 500 gking prawns- ASC-märkta
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 krukabladpersilja
  • 3 mskolivolja
  • 1citron

Rostad paprika-aioli

  • 1 burkpaprika- grillad (200 g), Zeta
  • 1vitlöksklyfta
  • 100 gmandelspån
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 1äggula
  • 1 dlrapsolja
  • 0,5 dlolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • 1surdegsbaguette
  • 1citron
  • flingsalt- gärna svart flingsalt

Gör så här

  1. Paprika-aioli: Häll hela innehållet från paprikaburken i en mixerskål. Skala och lägg i vitlöken. Tillsätt mandelspån och vinäger och mixa slätt med mixerstav. Lägg äggulan i en skål och vispa i raps- och olivolja, lite i taget, till en fast majonnäs. Vispa i paprikakrämen och krydda med salt och peppar.

  2. Skala och finhacka vitlöken. Repa och finhacka persiljan. Blanda skaldjuren med vitlök och olja, grilla över direkt glöd 1–2 min på varje sida. Halvera citronen och grilla snittytorna tills de blir svarta, ca 4 min. Lägg skaldjur och citroner på fat. Strö över persilja och flingsalt.

  3. Servera med aioli och bröd.

Vad tyckte du om receptet?