Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad bläckfisk med nudelsallad och limedressing

Recept på grillad bläckfisk med nudelsallad, grapefrukt och limedressing. Här används stor åttaarmad bläckfisk som finns att köpa hos fiskhandlare eller i fiskdisken i välsorterade matbutiker. Det går även bra att använda små bläckfiskar (baby octopus eller baby-squid) som finns att köpa som både färsk och fryst.

Grillad bläckfisk med nudelsallad och limedressingGrillad bläckfisk med nudelsallad och limedressingGrillad bläckfisk med nudelsallad och limedressing
Grillad bläckfisk med nudelsallad Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 0,5bläckfisk- stor åttaarmad (ca 700 g) eller baby octopus/squid, MSC–märkta
  • 0,33rödlök
  • 1grapefrukt- gul
  • 1grapefrukt- röd
  • 200 gmorot
  • 200 grisnudlar- tunna
  • 3 mskrapsolja
  • 200edamamebönor- skalade
  • blandade salladsskott och groddar- t ex böngroddar, vattenkrasse, ärtskott, solrosskott

Dressing

  • 1grön jalapeñochili- eller grön spansk peppar
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dlrapsolja
  • 1 dllime- pressad
  • 1 dlflytande honung
  • 3 dlkorianderblad- hårt packade
  • 3 mskvit balsamvinäger
  • 2 tskingefära- riven
  • 0,25 tsksalt

Gör så här

  1. Rensa bläckfisken och dra bort eventuellt brosk. Lägg bläckfisken i en gryta och fyll på med kallt vatten. Låt koka upp och sedan sjuda under lock i ca 1 tim tills köttet är mört. Låt kallna. Används baby squid/octopus behöver de inte kokas först.

  2. Skala och skär löken i tunna skivor. Lägg dem i kallt vatten så får de en mildare smak.

  3. Dressing: Kärna ur jalapeñon. Skala vitlöksklyftan. Mixa chili och vitlök tillsammans med övriga ingredienser i matberedare eller med stavmixer till en slät dressing.

  4. Skala grapefrukten och skär ut hinnfria klyftor. Skala och skär moroten på längden i tunna remsor med en potatisskalare. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten och låt rinna av. Sila bort vattnet från löken.

  5. Torka av bläckfisken och blanda med olja. Grilla bläckfisken runtom över direkt glöd, i ca 2 min. Skär bläckfisken i skivor eller mindre bitar.

  6. Blanda ihop nudlarna med grönsaker, grapefrukt, den grillade bläckfisken och hälften av dressingen. Toppa med skott och groddar. Servera med resterande dressing vid sidan av.

Vad tyckte du om receptet?