Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad biff med italiensk salmorigliosås

Recept på grillad biff med färsk rosmarin och salmorigliosås. Såsen med syra från citrus och örter från trädgården ackompanjerar köttet. Namnet salmoriglio hästammar från det sicilianska ordet ”salmurigghiu” som betyder lätt saltvatten eller saltlake. Såsen är mer lik en varm vinägrett. Den går bra att förbereda och försiktigt värma upp inför servering.

Grillad biff med italiensk salmorigliosås
Grillad biff med italiensk salmorigliosås
Grillad biff med italiensk salmorigliosås
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 gbiff- gärna med kappa
  • 2fänkålsstånd
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 0,5 krukarosmarin
  • 2 tskflingsalt
  • 2 krmnymald svartpeppar

Sås

  • 0,5citron
  • 0,5apelsin
  • 2 kvistarrosmarin
  • 0,25 krukabladpersilja
  • 1 tskoregano
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dlvatten
  • 1 dlolivolja
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Garnering

  • apelsiner- i klyftor
  • evfänkålsdill

Gör så här

  1. Låt köttet vila i rumstemperatur i ca 30 min före grillning. Tänd grillen.

  2. Skär fänkålen i grova klyftor. Koka klyftorna i lättsaltat vatten i 2–3 min. Skölj av i kallt vatten och blanda fänkålen med 1 msk olja.

  3. Torka av köttet med hushållspapper och gnid in med 1 msk olja och rosmarin. Skär ett par snitt i fettkappan och krydda med flingsalt och peppar.

  4. Grilla kött och fänkål över direkt glöd i ca 2 min på varje sida. Grilla vidare på indirekt värme (vid sidan av glöden) tills köttet har 55–56° innertemperatur (medium rare) och fänkålen är mjuk. Ta upp och låt köttet vila i ca 10 min.

  5. Sås: Halvera citrusfrukterna och pressa ut 2 msk apelsinsaft och 1,5 msk citronsaft. Repa och finhacka rosmarin och persilja och blanda med oreganon. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp vattnet i en kastrull. 

  6. Fräs vitlöken försiktigt i olja i en stekpanna på låg medelvärme i ca 1 min. Tillsätt det heta vattnet lite i taget, under vispning. Vispa i apelsin- och citronsaften. Låt såsen sjuda under vispning i ca 5 min. Vispa i örthacket, salt och peppar. Håll såsen varm.

  7. 7. Skär köttet i tunna skivor och lägg på ett fat. Ringla över lite sås. Servera köttet med grillad fänkål och resterande sås.  Garnera med apelsinklyftor och eventuell fänkålsdill.

Vad tyckte du om receptet?