Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Grillad aubergine med fetaost, valnötter och mynta

Recept på grillad aubergine med fetaost. Gott till det mesta men pröva gärna till grillade lamm- eller nötfärsspett. Vill du göra det lite matigare så servera tillsammans med en kryddig bulgur och myntayoghurtsås.

Grillad aubergine med fetaost, valnötter och mynta
Grillad aubergine med fetaost, valnötter och mynta
Grillad aubergine med fetaost, valnötter och mynta
Grillad aubergine med fetaost och valnötter Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1aubergine- (500 g)
  • 1 tsksalt
  • 150 gfetaost
  • 50 gvalnötter
  • 2 mskolivolja- + 2 msk
  • 2 mskoregano- hackad

Barbequesås, ca 3 dl

  • 0,5gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 0,5äpple
  • 1 krmchipotlechili- (torkad, rökt chili)
  • 1 mskolivolja
  • 2 dlkrossade tomater
  • 0,5 dlfarinsocker
  • 0,5 dlrödvinsvinäger
  • 2 krmsalt

Gör så här

  1. Skär auberginen i 1/2 cm tjocka skivor. Salta auberginen och låt stå i ca 30 min.

  2. Sås: Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär äpplet i små tärningar. Fräs lök, vitlök, äpple och chipotle i olja i 2–3 min. Tillsätt tomater, farin, vinäger och salt. Låt koka utan lock i ca 10 min. Mixa såsen slät.

  3. Smula fetaosten och grovhackanötterna.

  4. Värm grillen till högsta temperatur. Torka av auberginen med hushållspapper och vänd den i 2 msk olja. Grilla den i 2–3 min på varje sida till en fin grillad yta. Pensla lite barbequesås på båda sidorna av auberginen och grilla vidare i ca 1 min på varje sida.

  5. Lägg auberginen på ett fat och strö över fetaost, valnötter och oregano. Avsluta med att ringla över 2 msk olja.

Vad tyckte du om receptet?