Recept av Thanasis Kalpakas
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på grekisk valnötskaka. Den söta citronlagen hälls över kakan efter gräddning. Kakan ska stå ca 1 timme för att suga upp lagen. Servera vaniljglass till.
Kryddlag: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Blanda socker, vatten, kanelstång och citronskal i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills sockret smält. Låt lagen kallna. Ta undan 2 dl lag till servering.
Sätt ugnen på 170°, varmluft. Vispa smör, socker och vaniljpulver riktigt pösigt 2–3 min. Tillsätt 2 msk av mjölet och äggen, ett i taget, under vispning. Vispa mellan varje ägg.
Mixa valnötskärnorna med nejlika och kanel till önskad konsistens. Vill du ha grövre nötbitar i din kaka mixar du bara helt kort. Lägg nötblandningen i en skål och rör ner resten av mjölet, bakpulver och salt.
Vispa ner mjölken i smeten och sist mjöl- och nötblandningen, vispa inte för länge. Bred ut smeten i en smord och mjölad långpanna, 25x32 cm. Grädda i nedre delen av ugnen 40–50 min.
Ta ut kakan och skeda direkt över den kalla kryddlagen, spara ca 1 dl till servering. Låt stå ca 1 timme så att all lag sugs upp i kakan. Servera kakan i bitar tillsammans med vaniljglass och den sparade lagen.
Recept av Thanasis Kalpakas