Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravlax på donald skehans vis

Imponera på gästerna med hemmagjord gravlax

Gravlax på donald skehans vis
Gravlax på donald skehans vis
Gravlax på donald skehans vis
EVA HILDEN SMITH

Ingredienser

  • 2laxfiléer- halvor av, cirka 1, 8 kg
  • 2 krukordill- färsk,grovhackade
  • 6 mskhavssalt
  • 10 msksocker
  • 2 msksvartpeppar- nymalen

Inlagd gurka

  • 1gurka
  • 4 mskströsocker
  • 4 mskäppelcidervinäger
  • 0,5 msksalt
  • 1 litenschalottenlök- mycket tunt skivad

Dillsås

  • 200 gcrème fraiche
  • 0,5citron- saften
  • 1 krukadill- finhackad

Gör så här

  1. Frys laxen minst 2 dygn innan den gravas.

  2. Blanda dill, havssalt, socker och svartpeppar i en skål. Lägg ut en stor bit plastfolie och lägg ut en tredjedel av dillblandningen. Placera ena sidan av laxen ovanpå med skinnsidan nedåt. Lägg på 1/3 av dillblandningen ovanpå.

  3. Lägg andra filén över med köttsidan nedåt och strö över resterande dillblanding på toppen. Linda laxen tätt med plastfolie.

  4. Lägg paketet i en ugnsform. Placera en tallrik med vikter ovanpå för att trycka ner paketet.

  5. Låt laxen att vila i kylen i max 5 dagar, 2-3 är att föredra, vänd den efter halva tiden.

  6. Formen fylls med saft, som kan ligga kvar tills laxen är redo att serveras. Torka rent från saft, seprarera sidorna och skiva tunna skivor med en stor kniv.

  7. Inlagd gurka: Blanda ihop socker och vinäger tills sockret löst sig. Blanda i salt och schalottenlök och lägg ner tunna skivor av gurka. Täck över och låt vila i kylen i minst 2 timmar eller över natten.

  8. Sås: Blanda dill, crème fraiche, citronjuice och en nyriven svartpeppar till såsen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök