Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravad strömming med hovmästarsås

Fisken ska gravas minst 6 timmar i kylskåp. Om inte all strömming går åt går det utmärkt att spara den några dagar i kylen.

Gravad strömming med hovmästarsås
Gravad strömming med hovmästarsås
Gravad strömming med hovmästarsås
Gravad strömming med hovmästarsås Foto: Agneta Thorsèn

Ingredienser

  • 400 gströmming- färsk, rensad

Till gravning

  • 4 dlvatten
  • 0,75 dlättiksprit
  • 1 msksalt
  • 1,5 tskvitpeppar- nymald

Hovmästarsås

  • 1,5 msksvensk senap
  • 0,75 mskfransk senap
  • 2 mskströsocker
  • 0,75 mskrödvinsvinäger
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5 mskvatten
  • 0,5 mskjapansk soja
  • 1 krmworcestershiresås
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 1 dlrapsolja- eller majsolja
  • 1 mskdill- finhackad

Tillbehör

  • dillkvistar- vattenkrasse eller smörgåskrasse, rostat bröd

Gör så här

  1. Gravning: Dra av skinnet från strömmingen. Blanda vatten, ättika, salt och peppar.

  2. Häll lagen i en låg, vid form med kant. Lägg i strömmingen. Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp minst 6 timmar.

  3. Hovmästarsås: Rör samman senap, socker, vinäger, citronsaft, vatten och soja. Smaka av med worcestersås och vitpeppar. Tillsätt oljan i en fin stråle under kraftig omrörning. Rör ner dillen. Låt gärna såsen stå kallt att mogna några timmar.

  4. Häll av lagen och låt strömmingen rinna av väl. Lägg upp den lite omlott på förrättstallrikar. Garnera med dillkvistar och vattenkrasse, och ringla över hovmästarsås. Servera med rostat bröd och mera sås.

Vad tyckte du om receptet?