Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravad lax och gravlaxsås

Köp gärna färsk salmalax som inte behöver frysas innan gravning. Hittar man inte den i sin butik kan man köpa färsk och frysa minst 3 dygn innan gravning. Krämig gravlaxsås är ett måste till gravad lax!

Gravad lax och gravlaxsåsGravad lax och gravlaxsåsGravad lax och gravlaxsås
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Gingravad lax

  • 500 glax
  • 1,5 msksalt
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 tskvitpeppar- grovstött
  • 2 mskgin- eller annan sprit
  • 0,5 dldill- finhackad

Gravlaxsås

  • 1äggula
  • 0,5 dlsenap- grov
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 2 dlrapsolja
  • 0,5 dldill- finhackad

Gör så här

  1. Gnid in laxen med salt, socker och gin. Låt stå framme i rumstemperatur cirka 20 minuter så att gravningsprocessen sätter igång. Om laxen åker in i kylen på en gång får den en hård gravad yta och gravningen har svårt att tränga igenom hela laxen.

  2. Strö över dill och ställ i kyl över natten.

  3. Skiva tunt och servera med gravlaxsås.

  4. Blanda äggula, senap, socker och vinäger i en skål.

  5. Vispa ner oljan i en svag stråle till en tjock senapssås.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök