Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök

Gravad lax som blir underbart len. Laxen ska gravas ett dygn, så här krävs lite planering! Njut med stuvad potatis.

Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök
Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök
Gravad lax med stuvad potatis och syrad rödlök
Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 800 glaxfilé- utan skinn och ben (som varit fryst i 3 dygn)
  • 0,5 dlsalt
  • 0,5 dlströsocker
  • 1 msksvartpeppar- krossad
  • 10 stjälkardill

Stuvad potatis

  • 1,6 kgpotatis
  • 50 gsmör
  • 2 mskvetemjöl
  • 4 dlmjölk
  • 1 dlpersilja- hackad
  • 1,5 tsksalt

Syrad rödlök

  • 2rödlökar- små
  • 2 mskättiksprit- (12 %)
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten

Gör så här

  1. Fördela salt, socker, peppar och dillstjälkar runt om laxen. Låt grava i kylen ca 1 dygn. Torka laxen ren och skär den i tunna skivor. Spara hälften till laxpudding.

  2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten i en kastrull. Låt den rinna av och spara 600 g till laxpuddingen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa ca 1 minut. Vispa i mjölken och låt koka ca 3 min. Vänd ner potatis och persilja  och krydda med salt.

  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Vispa ihop ättika, socker och vatten tills sockret löst sig. Lägg i rödlöken.

  4. Servera laxen med potatis och lök.

Vad tyckte du om receptet?