Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravad lax med purjolöksstuvad potatis, picklad gurka och rättika

Gravad lax med purjolöksstuvad potatis och picklad gurka och rättika är en perfekt bjudrätt eftersom laxen ska gravas två dagar före servering. Picklad gurka och den kalla såsen kan förberedas dagen före.

Gravad lax med purjolöksstuvad potatis, picklad gurka och rättika
Gravad lax med purjolöksstuvad potatis, picklad gurka och rättika
Gravad lax med purjolöksstuvad potatis, picklad gurka och rättika
Foto: Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- färsk, odlad
  • 2 mskströsocker
  • 1 msksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 2 mskdill- grovhackad

Purjolöksstuvad potatis

  • 500 gpotatis- gärna delikatesspotatis
  • 0,5purjolök
  • 2 msksmör
  • 1 mskvetemjöl
  • 2 dlmjölk
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 tsksalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald

Lime- och honungssås

  • 3 mskhonung
  • 1 mskvitvinsvinäger
  • 0,5 msklime- pressad
  • 1,5 dlrapsolja
  • 1 krmsalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

Picklad gurka och rättika

  • 0,5gurka
  • 0,5rättika
  • 0,5 dlättiksprit- (12 %)
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 dlvatten

Garnering

  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Lägg laxen på ett fat. Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen över laxen och lite under. Klappa in dillen. Lägg in laxen med blandningen i en plastpåse och knyt ihop påsen. Låt grava i kylen ca 2 dygn. Vänd på laxen efter halva tiden.

  2. Potatis: Skölj och koka potatisen mjuk. Låt den rinna av och halvera eventuellt större potatisar. Ansa och finstrimla purjolöken.

  3. Smält smöret i en kastrull och strö över mjölet. Späd med mjölk och grädde och sjud under omrörning ca 3 min. Krydda med salt och peppar. Blanda i potatis och purjolök.

  4. Sås: Blanda ihop honung, vinäger och limesaft. Vispa i oljan, lite i taget, tills såsen tjocknar. Krydda med salt och peppar.

  5. Gurka och rättika: Rör ihop ättika och socker. Häll i vattnet och rör tills sockret har smält.  Skiva gurkan tunt på mandolin. Skala rättikan och skiva också den tunt på mandolin. Lägg rättikan i vatten och ställ i kylen ca 10 min. Häll av vattnet och lägg rättika och gurka i ättikslagen.

  6. Skär laxen i tunna skivor med en vass laxkniv. Lägg laxen på tallrikar, lägg på picklad gurka och -rättika och garnera med vattenkrasse. Servera med purjolöksstuvad potatis samt lime- och honungs-sås.

Vad tyckte du om receptet?