Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på gravad lax med fänkålscrème, senapsmajonnäs och fänkålscrudité. Den lena fänkålscrèmen passar bra till laxen och salladen. Vakteläggen går förstås att byta ut mot en mjukkokt ägghalva.
Grovhacka dillstjälkarna, spara dillvipporna till garnering. Gnid in laxen med dill, salt och socker. Lägg laxen i kylen ca 12 timmar.
Fänkålscrème: Ansa och skär fänkålen i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Stöt fänkålsfröna i en mortel.
Fräs fänkål, lök och vitlök i smör i en kastrull ca 5 min. Tillsätt grädde, vermouth och fänkålsfrön och låt sjuda utan lock tills fänkålen är riktigt mjuk, ca 20 min.
Mixa crèmen slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.
Majonnäs: Blanda majonnäs och senap. Krydda med salt. Lägg eventuellt majonnäsen i en spritspåse.
Crudité: Ansa och hyvla fänkål och rädisor riktigt tunt, gärna på mandolin, och blanda med dill och citronsaft. Krydda med salt och peppar.
Lägg vakteläggen i kallt vatten, låt koka upp. Koka 2 min. Ta av kastrullen och spola äggen i kallt vatten. Skala och halvera dem.
Skär laxen i tunna skivor. Värm crèmen och fördela den i skålar. Lägg lax, crudité och ägg vid sidan om. Spritsa majonnäsen i små klickar runt om. Garnera med dill. Servera med knäckebröd.
Lästips! Så lyckas du med gravad lax