Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gravad lax med tequila

Recept på gravad lax – utan dill, med en skvätt tequila i stället.

Gravad lax med tequila
Gravad lax med tequila
Gravad lax med tequila
Foto: Susanne Almers

Ingredienser

  • 1 kglaxsida- av mittbiten med skinn, putsad och benfri
  • 0,5 dlsalt
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskvitpeppar- grovkrossad
  • 0,5 dltequila

Gör så här

  1. Blanda salt, socker och peppar och gnid in fiskens köttsidor med blandningen. Droppa över tequila och lägg ihop lax- sidorna om du har två och lägg in i en plastpåse. En ensam bit läggs också i plastpåse.

  2. Lägg påsen på ett fat och ställ det i kylen 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

  3. Fisk som varit fryst är klar efter två dygns gravning. Om den gravade fisken måste frysas ska vätskan som bildats hällas bort och fisken läggas i en ny plastpåse.

Vad tyckte du om receptet?

Grunden för vanlig gravad lax

Socker och salt är grunden för gravning men sedan kan kryddningen varieras t ex med enbär eller rosépeppar.

Vilken bit av laxen ska gravas?

Den del av laxen som lämpar sig bäst till gravning är mittbiten. Du kan antingen ta två bitar, en från vardera sidan av fisken, och lägga ihop dem, eller bara en ensam bit.

Smaksätt med tequila, konjak, whisky eller gin

Konjak, whisky och gin ger också smak till din egen gravade lax, men alkohol är inte nödvändigt.