Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerade vegobullar med tomatsås och mozzarella

En italiensk favorit i repris – men den här gången är den helt vegetarisk. Bullarna görs här av den praktiska favoriten formbar vegofärs som finns av olika fabrikat, både kyld och fryst.

Gratinerade vegobullar med tomatsås och mozzarella
Gratinerade vegobullar med tomatsås och mozzarella
Gratinerade vegobullar med tomatsås och mozzarella
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 gvegofärs- formbar, t ex Anamma
  • 1gul lök- liten
  • 1 krukabasilika
  • 2 tskoregano
  • 1vitlöksklyfta- + 1
  • 2 msktomatpuré
  • 1 burktomater på burk- hela (400 g)
  • 0,5 tskchiliflakes
  • 125 gmozzarellakulor
  • 2 mskpanko- eller ströbröd
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 300 gpasta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°, gärna varmluft. Skala och finhacka löken. Finhacka hälften av basilikan. Blanda färsen med lök, basilika, oregano och 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  2. Forma färsen till bollar och stek dem runtom i 1 msk smör. Ta upp dem ut stekpannan och lägg dem i en ugnssäker form.

  3. Skala och skiva 1 vitlöksklyfta. Fräs dem i 1 msk smör. Tillsätt tomatpuré, tomater, chiliflakes och 1/2 tsk salt. Koka såsen i ca 3 min. Riv sönder några blad ­basilika och lägg dem i såsen.

  4. Häll såsen i formen med vego­bullarna. Lägg på mozzarellabollarna. Blanda panko med 1 skalad och pressad vitlöksklyfta och 1 msk olja. Strö blandningen i formen. Gratinera högt upp i ugnen i ca 10 min. Garnera med resterande basilika. Servera med pasta.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: 10 rätter som passar perfekt i matlådan