Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerade ostron - recept och steg för steg-guide

Recept på gratinerade ostron med ett frasigt täcke av spenat och parmesan. De är perfekta som tilltugg till champagne eller som en liten förrätt. Till viss del är de inspirerade av den klassiska rätten Ostron Rockefeller som ofta innehåller spenat och ost.

Gratinerade ostron - recept och steg för steg-guideGratinerade ostron - recept och steg för steg-guideGratinerade ostron - recept och steg för steg-guide
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 8ostron
  • 1 litenschalottenlök
  • 1 msksmör
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 1äggula
  • 2 tskcitron- pressad
  • 1 krmtabasco
  • 20 gspenat
  • 1,5 dlpanko- ströbröd
  • 0,5 dlparmesanost- riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250° och grill. Öppna ostronen: Sätt in kniven vid sidan av muskelfäste och för knivbladet bakåt. Använd en handduk för att skydda handen och använd gärna en ostronkniv eller annan kniv som har ett hårt blad t ex en morakniv.  

    Foto: Stefan Wettainen

    AOM 2201 Köksskolan Kökskolan nr 1 2022.Gratinerade ostron.Öppna ostron. PUBLICERAD TEXT:

  2. Kontrollera att inget skal finns kvar i ostronen. Lossa ostronet försiktigt med kniven från skalet, men låt det ligga kvar i sitt skal. Häll av och spara vätskan till såsen, sila vätskan om det kommer skal med. Ställ ostronen på grovt salt i en ugnssäker form.

    Foto: Stefan Wettainen

    AOM 2201 Köksskolan Kökskolan nr 1 2022.Gratinerade ostron.Tömma på vätska. PUBLICERAD TEXT:

  3. Sås: Skala och hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt grädde och ostronspad och koka upp. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulan. Smaka av med citronsaft och tabasco. Mixa eller hacka samman ströbröd, spenat och parmesan till ett grönt ströbröd. Hit kan man förbereda några timmar före.

    Foto: Stefan Wettainen

    AOM 2201 Köksskolan Kökskolan nr 1 2022. Gratinerade ostron. fyllningen PUBLICERAD TEXT:

  4. Fördela såsen över ostronen och toppa med ströbrödet strax innan de ska gratineras. Gratinera ostronen högt upp i ugnen ca 5 min. Passa noga, ugnar har olika effektiva grillelement. De är klara när de har fått lite färg.

    Foto: Stefan Wettainen

    AOM 2201 Köksskolan Kökskolan nr 1 2022.Gratinerade ostron. PUBLICERAD TEXT:

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: