Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerade blåmusslor  

Gratinerade blåmusslor får mycket smak av gryuèreost. Frys in spadet som blir över från musselkoket och använd som bas i en fisksås eller -soppa.

Gratinerade blåmusslor  Gratinerade blåmusslor  Gratinerade blåmusslor  
Goda gratinerade blåmusslor. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kgblåmusslor- MSC-märkta
  • 1bananschalottenlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 msksmör
  • 1,5 dlvitt vin- torrt
  • 50 ggruyère
  • 1 dlcrème fraiche
  • 0,5 dlgräslök- hackad
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • sallad- blandad
  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275°. Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta bort musslor som är trasiga och som inte stängs när de knackas i köksbänken.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en gryta ca 3 min. Lägg i musslorna och häll över vinet.  Låt musslorna koka kraftigt under lock ca 3 min.

  3. Riv osten. Blanda hälften av osten med crème fraiche och gräslök. Krydda med salt och peppar.

  4. Ta upp musslorna på ett ugnssäkert fat och släng bort dem som inte öppnats. Ta bort den tomma skalhalvan. Blanda ner 1/2 dl av musselspadet i crème fraiche-röran. Klicka röran på musslorna och strö över resterande ost.

  5. Gratinera musslorna högt upp i ugnen tills de fått fin färg, ca 5 min. Servera genast med sallad och bröd.

Vad tyckte du om receptet?