Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerade blåmusslor med vitlök och persilja

Recept på gratinerade blåmusslor. En riktigt god klassisk rätt för vitlöksälskaren.

Gratinerade blåmusslor med vitlök och persiljaGratinerade blåmusslor med vitlök och persiljaGratinerade blåmusslor med vitlök och persilja
Foto: Stefan Andersson

Ingredienser

  • 3 kgblåmusslor
  • 4vitlöksklyftor
  • 1schalottenlök
  • 2 mskrapsolja
  • 3 dlvitt vin- torrt
  • 2 mskpersiljestjälkar- grovhackade

Gratineringssmör

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 2äggulor
  • 1citron
  • 6vitlöksklyftor
  • 1 krukabladpersilja
  • 0,5 dlolivolja
  • 1 krmcayennepeppar
  • 1 dlströbröd- osötat
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmnymald svartpeppar

Gör så här

  1. Skrubba musslorna väl i kallt vatten. Släng bort dem som är trasiga och dem som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.

  2. Fräs vitlök och lök i olja i en stor gryta ca 30 sekunder. Tillsätt musslorna och rör om. Häll på vinet och tillsätt persiljestjälkarna. Låt koka under lock tills musslorna öppnats, ca 5 min. Ta grytan från spisen och låt svalna. Släng bort de musslor som inte öppnats. Plocka ut musslorna ur skalen och spara de finaste skalen till gratinering. Sätt ugnen på 250° grillvärme.

  3. Smör: Vispa smöret vitt och luftigt.  Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa ca 1 minut så att det är väl blandat.

  4. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Skala vitlöken. Lägg citronskal, vitlök. persilja, olja och cayennepeppar i en mixer och mixa slätt. Rör ner oljan i smöret och smaka av med citronsaft. Rör i ströbrödet och krydda med salt och peppar.

  5. Lägg 2–3 musslor i varje skal och bred på ett lager med smör. Lägg musslorna i en ugnssäker form. Gratinera högt upp i ugnen ca 7 min tills de fått fin gyllene färg. Servera direkt.

Vad tyckte du om receptet?