Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på gratinerade blåmusslor. En riktigt god klassisk rätt för vitlöksälskaren.
Skrubba musslorna väl i kallt vatten. Släng bort dem som är trasiga och dem som inte sluts när de knackas i köksbänken. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
Fräs vitlök och lök i olja i en stor gryta ca 30 sekunder. Tillsätt musslorna och rör om. Häll på vinet och tillsätt persiljestjälkarna. Låt koka under lock tills musslorna öppnats, ca 5 min. Ta grytan från spisen och låt svalna. Släng bort de musslor som inte öppnats. Plocka ut musslorna ur skalen och spara de finaste skalen till gratinering. Sätt ugnen på 250° grillvärme.
Smör: Vispa smöret vitt och luftigt. Tillsätt äggulorna och fortsätt vispa ca 1 minut så att det är väl blandat.
Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Skala vitlöken. Lägg citronskal, vitlök. persilja, olja och cayennepeppar i en mixer och mixa slätt. Rör ner oljan i smöret och smaka av med citronsaft. Rör i ströbrödet och krydda med salt och peppar.
Lägg 2–3 musslor i varje skal och bred på ett lager med smör. Lägg musslorna i en ugnssäker form. Gratinera högt upp i ugnen ca 7 min tills de fått fin gyllene färg. Servera direkt.