Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerade ägg med dill­crème fraiche och picklad sparris

Under ytan av picklad sparris gömmer sig ett varmt, krämigt ägg och dill­crème 

f­raiche. Så här års, när sparrisen är späd och fin, ­behöver den inte skalas.

Gratinerade ägg med dill­crème fraiche och picklad sparris
Gratinerade ägg med dill­crème fraiche och picklad sparris
Gratinerade ägg med dill­crème fraiche och picklad sparris
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 dlcrème fraiche
  • 5 mskdill- hackad
  • 1 tskflingsalt- + 2 krm
  • 2 krmnymald svartpeppar
  • 6ägg
  • 50 gparmesanost- riven

Picklad sparris

  • 250 gsparris- grön eller vit
  • 0,5 dlcitron- pressad
  • 2 mskströsocker

Garnering

  • parmesanost- finriven
  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Picklad sparris: Rör ihop ­citronsaft och socker så att sockret löses upp. Ansa och finstrimla sparrisen. Blanda ner sparrisen i lagen. Låt stå i ca 10 min. Häll bort lagen.

  2. Sätt ugnen på 200°. Rör ihop crème fraiche, dill, 1 tsk flingsalt och peppar. Fördela röran i smorda ugnssäkra portionsformar. Ställ dem i en ugnssäker form med höga kanter. Knäck ett ägg i varje form och strö över 2 krm flingsalt och parmesanost.

  3. Häll kokhett vatten runtom ­formarna, vattnet ska nå upp till hälften. Tillaga mitt i ugnen i 15–18 min. Titta till dem i ugnen mot slutet, tiden kan variera beroende på ugn. Äggvitan ska stelna men äggulan ska fortfarande vara lös, den stelnar till något i efterhand. Ta ut formarna och låt dem svalna i ca 1 min.

  4. Strö över sparris, parmesan och smörgåskrasse vid servering.

Vad tyckte du om receptet?