Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Gratinerad löksoppa - recept på klassisk ostgratinerad soppa

Recept på gratinerad löksoppa. Till en riktig god löksoppa behövs en buljong som är smakrik - välj en mörk oxbuljong eller, om man vill laga soppan helt vegetariskt, grönsaksbuljong och lite kinesisk soja.

Gratinerad löksoppa - recept på klassisk ostgratinerad soppa
Gratinerad löksoppa - recept på klassisk ostgratinerad soppa
Gratinerad löksoppa - recept på klassisk ostgratinerad soppa
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 700 ggul lök- (4–5 stycken)
  • 2 msksmör
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 1 tsksalt
  • 1 tskströsocker
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 1 lvatten
  • 2oxbuljongtärningar- mörka eller vegetarisk buljong + 2 tsk kinesisk soja
  • 3 kvistartimjan- eller 1 tsk torkad
  • 1lagerblad
  • 2 mskvetemjöl
  • 1 dlvitt vin- torrt
  • 12 skivorsurdegsbaguette
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 dlvällagrad ost- riven t ex gruyère eller grevé

Garnering

  • timjan

Gör så här

  1. Skala och halvera löken. Det kan verka mycket lök men den kommer att minska i omfång när den bryns. Skär varje lökhalva i 3-4 snitt och skiva dem, då blir strimlorna kortare och man slipper långa lökbitar i soppan.

    Foto: Per Ranung

  2. Fräs löken i smör och 1 msk olja i en gryta under lock på låg värme ca 10 min. Rör då och då. Ta av locket och öka värmen. Rör i salt, socker och peppar. Bryn löken långsamt på medelvärme tills den fått jämn guldbrun färg. Rör om och var noga med att det inte bränns i botten. Det tar ca 30 min.

    Foto: Per Ranung

  3. Koka upp vattnet med buljongtärningarna i en kastrull. Lägg ner timjan och lagerblad i lökgrytan. Strö över mjöl. Häll på den heta buljongen och tillsätt vin. Rör om och sjud soppan på svag värme under lock ca 30 min.

    Foto: Per Ranung

  4. Sätt ugnen på 200°. Pensla brödskivorna med 1 msk olja och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem mitt i ugnen ca 10 min. Skala och halvera vitlöken. Gnid vitlökens snittytor på brödskivorna. Höj ugnsvärmen till högsta värme, 300° och grillelement. Ställ ugnssäkra skålar på en stadig plåt. Häll soppan i skålarna. Lägg i brödskivorna och strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen 4–5 min tills bröd och ost fått lite färg. Strö över timjan och servera.

    Foto: Per Ranung

Vad tyckte du om receptet?