Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på gratinerad löksoppa. Till en riktig god löksoppa behövs en buljong som är smakrik - välj en mörk oxbuljong eller, om man vill laga soppan helt vegetariskt, grönsaksbuljong och lite kinesisk soja.
Skala och halvera löken. Det kan verka mycket lök men den kommer att minska i omfång när den bryns. Skär varje lökhalva i 3-4 snitt och skiva dem, då blir strimlorna kortare och man slipper långa lökbitar i soppan.
Foto: Per Ranung
Fräs löken i smör och 1 msk olja i en gryta under lock på låg värme ca 10 min. Rör då och då. Ta av locket och öka värmen. Rör i salt, socker och peppar. Bryn löken långsamt på medelvärme tills den fått jämn guldbrun färg. Rör om och var noga med att det inte bränns i botten. Det tar ca 30 min.
Foto: Per Ranung
Koka upp vattnet med buljongtärningarna i en kastrull. Lägg ner timjan och lagerblad i lökgrytan. Strö över mjöl. Häll på den heta buljongen och tillsätt vin. Rör om och sjud soppan på svag värme under lock ca 30 min.
Foto: Per Ranung
Sätt ugnen på 200°. Pensla brödskivorna med 1 msk olja och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem mitt i ugnen ca 10 min. Skala och halvera vitlöken. Gnid vitlökens snittytor på brödskivorna. Höj ugnsvärmen till högsta värme, 300° och grillelement. Ställ ugnssäkra skålar på en stadig plåt. Häll soppan i skålarna. Lägg i brödskivorna och strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen 4–5 min tills bröd och ost fått lite färg. Strö över timjan och servera.
Foto: Per Ranung